Dirk Kuyt en Wesley Sneijder speelden op illegale goksite van Haagse Godfather Piet S.

Kuijt-Sneijder

Dirk Kuyt en Wesley Sneijder zijn door de politie verhoord als getuige in een groot onderzoek naar de criminele organisatie van de Haagse ‘godfather’ Piet S. De politie heeft informatie dat de twee topvoetballers gegokt hebben op een illegale goksite, die wordt gekoppeld aan de bende van Piet S.

Edobet

Het gaat om de inmiddels opgeheven illegale goksite Edobet, die volgens het Openbaar Ministerie werd opgezet door Freddy S., de zoon van Piet S. In de door de hack van berichtendienst Encrochat afgeluisterde gesprekken hoorde de politie dat Sneijder en Kuyt regelmatig via Edobet zouden gokken. In het geval van Kuyt zou het zelfs gaan om forse bedragen. “Dirk Kuyt speelt soms 25 ruggen (25.000 euro) per dag,”

Kuyt: ‘Ik haalde winst op bij een tankstation’

Kuyt is in februari van dit jaar twee keer verhoord door de politie. In die verhoren gaf hij toe dat hij op Edobet heeft gespeeld, nadat hij zijn actieve carrière als voetballer had beëindigd. Hij vertelde de recherche dat hij speelde op krediet. “Ik liet het vaak staan op de site, maar soms kreeg ik uitbetaald. Ik sprak dan bijvoorbeeld af bij een tankstation met iemand. Ik vond het wel fijn om dit cash te doen, zodat ik anoniem kon spelen.” Volgens Kuyt speelde hij niet om er rijk van te worden. ,”Ik kreeg wel eens contant uitbetaald. Ik speelde niet om het geld, maar ik vond het leuk om te spelen.”

Sneijder had gokschulden

In een ander gesprek wordt gesteld dat Sneijder gokschulden niet aflost. Daarom zouden hij en zijn familie ‘het ziekenhuis ingetrapt moeten worden’. “We gaan ook niet meer vragen om geld, eerst gewoon het ziekenhuis in laten trappen. Mag ook een wijf zijn, als het maar iemand van die familie is. Zijn moeder, tante, oma, het kan mij niet schelen wie.” Sneijder ontkent in een verhoor, dat plaatsvond in januari van dit jaar, dat hij op de site heeft gespeeld. Wel zou hij zijn benaderd door mensen die zeiden dat hij schulden had, maar daar bleek naderhand niets van waar.

Strafrechtdeskundige: ‘Kuyt beging strafbaar feit’

Gokken op een goksite zonder Nederlandse licentie is strafbaar, stelt de Kansspelautoriteit in Nederland. Strafrechtdeskundigen stellen dus dat met name Kuyt zich zorgen zou moeten maken, omdat het aannemen van cash geld op tankstations zou kunnen duiden op witwassen. Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff denkt dat Kuyt een strafbaar feit heeft gepleegd. “De optelsom van het door Kuyt gokken op een hoogstwaarschijnlijk illegale site en het cash ophalen van winsten bij een tankstation neigen naar de kwalificatie van schuldwitwassen. Betoogd kan dan immers worden dat je in die situatie redelijkerwijs had moeten weten dat het geld van misdrijf afkomstig was.”

Bron: AD


Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.