darts

Darten is een steeds populairder wordende sport om op te wedden, met spelers als Gerwyn Price, Peter Wright en Michael van Gerwen die wedstrijden naar nieuwe hoogten tillen. Nooit eerder zijn er zoveel toernooien uitgezonden of live gestreamd door bookmakers, waarbij darts zich bijzonder goed leent voor In-Play weddenschappen.

PDC Darts Toernooien

Er worden in Engeland, de bakermat van darts, constant toernooien gespeeld waaronder: het PDC World Darts Championship, beter bekend als het WK Darts, Premier League Darts, The Masters, UK Open en de Modus Online Live League.

Hier lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid te kunnen wedden op darten.

HOE WERKT DARTS?

Bij het darten staan 2 spelers tegenover elkaar pijlen te gooien in een dartbord. De spelers starten op een score van 501 en moeten in zo min mogelijk beurten op 0 komen. Per beurt gooit de speler 3 pijltjes om zo snel mogelijk in punten te dalen.

Op het dartbord zie je veel groene en rode vlakjes. De buitenste rand heet ‘doubles’. Wanneer je een pijl in een double gooit, krijg je de waarde van het getal keer 2. Als voorbeeld: als je onder ‘20’ in het rode vakje van de buitenste rand gooit, gooi je dubbel 20 wat een waarde vertegenwoordigt van 40.

De middelste rand op het dartbord heet ‘triples’. Als je hier een pijl in gooit krijg je 3 keer de waarde van het bijbehorende getal. Als voorbeeld: als je onder ‘20’ in de triple gooit, krijg je de waarde van 20 keer 3 en dat is 60.

Tot slot heb je de bullseye, het rondje in het midden van het bord. Het buitenste groene randje vertegenwoordigt een waarde van 25, het absolute midden (rode stip) is 50 punten waard.

Spelers strijden tegen elkaar om zo snel mogelijk de 0 te bereiken. De hoogst haalbare score per beurt is 180 (3 x triple 20). Om een leg te winnen, moet een speler precies op ‘0’ eindigen, maar de laatste pijl moet via een double zijn. Mocht een speler dus op 20 staan en nog 1 pijl hebben om zich uit te gooien, dan moet de speler in de double 10 gooien.

Afhankelijk van het toernooi en in welke fase de spelers zitten kan een speler winnen door als eerst een bepaald aantal sets te winnen. Om een set te winnen op het WK Darts, moet een speler het snelst 3 legs winnen.

Een potje darts begint met 501 punten. De bedoeling is dat spelers zoveel mogelijk punten scoren om van de 501 af te trekken.  

Puntentelling bij darts: 

 • De binnenste ring (triple) is x3 punten. 
 • De buitenste ring (dubbel)  is x2 punten. 
 • De bull’s eye (de roos) is 50 punten. 
 • De hoogste mogelijk score is 180. Hiervoor gooi je driemaal triple 20. 

De darter die als eerst exact op 0 uitkomt wint de leg (ronde). Het moet altijd precies 0 zijn en er moet altijd geëindigd worden met een dubbel. Er wordt altijd van tevoren vastgelegd hoeveel legs er gespeeld worden. Diegene die de meeste legs wint, is uiteindelijk de grote winnaar van het toernooi.  

WEDDEN OP DARTS

Nu je de basis van het darten kent, gaan we in op het wedden op het darten. Hier zijn veel verschillende wedopties, dus we gaan de populairste behandelen:

 • Winnaar: één van de 2 spelers moet de wedstrijd winnen. Hierbij kan je inzetten op welke speler jij denk dat gaat winnen.
 • Aantal 180s: 180 is de hoogst mogelijke score. De mogelijkheid bestaat om in te zetten op bijvoorbeeld ‘meer dan 4.5 180s’, als er dan 5 of meer 180s worden gegooid in de wedstrijd win je de weddenschap. Ook is het mogelijk om het aantal 180s te koppelen aan een bepaalde speler. Zoals: van Gerwen gooit meer dan 3.5 180s.
 • Meeste 180s: ook kan je wedden op welke speler de meeste 180s gaat gooien. Denk jij dat de spelers allebei evenveel 180s gooien, dan is er ook de optie ‘gelijk’.
 • Hoogste uitworp (checkout): de hoogste uitworp is het getal waar een speler zijn beurt op begint als hij deze uitgooit. Staat een speler bijvoorbeeld op 120 en gooit hij deze uit. Dan is zijn hoogste uitgooi 120. Ook dit kan eindigen in een gelijkspel
 • Over/Under Betting: Darts biedt verschillende over/onder inzetmogelijkheden, zoals het minimum aantal sets. Als u bijvoorbeeld wedt op een totaal van meer dan 4,5 sets, wint u als de wedstrijd tot vijf sets wordt gespeeld. Als de wedstrijd daarentegen eindigt in vier of drie sets, dan verlies je je inzet.
 • Handicap Betting: handicap wedden is ook mogelijk bij darts. Een typisch voorbeeld is een weddenschap dat Van Gerwen wint met een handicap-weddenschap van -2,5 in een best-of-five set-wedstrijd. De weddenschap is gewonnen als Van Gerwen de wedstrijd wint met 3-0.

Deze 4 weddenschap opties worden het meest gebruikt, maar deze worden ook aangeboden in combinaties:

 • Speler wint & hoogste checkout: De speler moet winnen en de hoogste uitworp hebben
 • Speler wint & meeste 180s: De speler moet winnen en de meeste 180s gooien
 • Hoogste checkout & meeste 180s: Speler moet de hoogste uitworp hebben en de meeste 180s gooien
 • King of the Oche (KOTO): dit is een interessante weddenschap met een hoge odd. De King of the Oche is het geval indien: speler wint, heeft de hoogste uitworp en de meeste 180s. De kans op de King of the Oche is het grootst bij een duidelijke favoriet. 

Pre-match en live wedden op darts

Neem je graag de tijd om de spelers en de wedstrijd rustig te analyseren, dan is een pre-match weddenschap de beste optie voor jou. Bij pre-match weddenschappen geef je je voorspelling door vóórdat de wedstrijd begint. Zodra de darters eenmaal beginnen met spelen, kun je niets meer veranderen.

Bij het live wedden op darts ook wel (In-Play) wedden genoemd, moet je heel erg snel zijn in je weddenschappen afsluiten.. Een enkele dart leg of zelfs de wedstrijd kan heel snel veranderen in het voordeel van de ene of andere speler, de bookmakers zullen ook meteen de ‘odds’ veranderen, op het juiste moment een weddenschap plaatsen is een kunst die je onder de knie moet zien te krijgen. Als je de wedstrijd via een live stream bijhoudt, kun je door de wedstrijd goed te lezen vaak bepalen welke speler het punt naar zich toe weet te trekken of hoe een set verloopt. Bij Betcity.nl kan je de darts wedstrijden Live kijken!

Tot slot

Tot slot is het goed om de speelstijl van darters te ontdekken. Michael van Gerwen is één van de beste darters van de wereld, dus dan kan je verwachten dat hij vaak wint, veel hoge uitgooien heeft en vaak 180’s gooit. Maar van Gerwen gaat vak naar de ‘triple’ 19 toe, omdat hij deze makkelijker weet te gooien. Dan kan hij alsnog makkelijk de wedstrijd winnen, want triple 19 is een hoge score, maar hij telt niet als 180.

Doe dus ook altijd goed je research naar de darters waar je op in wilt zetten.

FAQ


Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.