Hoe te wedden op de Amerikaanse Basketbalcompetitie NBA

NBA-weddenschappen

De Amerikaanse basketbal-competitie die in 1946 werd opgericht telt inmiddels 30 verschillende teams ofwel ‘franchises’ met klinkende namen zoals de Boston Celtics, L. A. Lakers. Golden State Warriors en Chicago Bulls. Wedden op de NBA (National Basketball Association) is één van de snelst groeiende vorm van sportweddenschappen, doordat het veel media aandacht krijgt en dankzij vroegere iconische spelers zoals Michael ‘Air’Jordan, Charles Barkley, Scottie Pippen, Shaquille O’Neal en “Magic” Johnson maar ook tegenwoordig met: Kevin Durant, LeBron James en Giannis Antetokounmpo.

Basisprincipes van NBA-weddenschappen

Het NBA-gokuniversum kan echter overweldigend zijn voor een beginner die nog geen onderscheid kan maken tussen een parlay- en een futures-weddenschap. Beschouw deze NBA-gokgids met basisprincipes voor NBA-weddenschappen dus als een uitleg voor een beginner van NBA-weddenschappen, maar het kan eventueel ook een goede bron zijn voor ervaren NBA-gokkers.

Wat moet je weten voordat je gokt op de NBA?

De belangrijkste manier om een succesvolle NBA-gokker te worden, is door onderzoek te gaan doen. Voordat je ook maar een enkele NBA-weddenschap plaatst, moet je alles weten wat je kunt over elk team in de sport waarop je gokt. Het is cruciaal om alles te leren wat je kunt als het gaat om de NBA en die kennis vervolgens te gebruiken bij het plaatsen van weddenschappen op de NBA.

Dit betekent dat potentiële gokkers er verstandig aan doen om belangrijke basketbalstatistieken te lezen, zoals schietpercentage, offensieve/defensieve efficiëntie, efficiëntiescores van spelers en meer. Kijk dus vaak op NBA.com waar al die statistieken bijgehouden worden. Je kunt ook Twitter gebruiken om alle 30 NBA-teams en enkele van de meest prominente nationale NBA-reporters te volgen, zodat je altijd bij bent met de belangrijkste nieuwsverhalen.

De beste tijd om je weddenschap te plaatsen

De beste tijd om te wedden op een NBA-wedstrijd is meestal een paar uur voor het begin. In de NBA heeft vrijwel elk team minstens één speler wiens status voor de wedstrijd varieert van waarschijnlijk tot twijfelachtig om mee te doen. In een sport waar één sterspeler veel meer kan beïnvloeden dan welke andere teamsport dan ook, loont het om tot een paar uur voor de wedstrijd te wachten om je weddenschappen te plaatsen.

Thuis versus Uit

De laatste tijd lijkt het thuisvoordeel in de NBA minder relevant dan in voorgaande jaren. Het winstpercentage voor thuisteams zakte zelfs onder de 50% tijdens het COVID-19-tijdperk van fan-loze games. Er zijn echter een paar teams die nog steeds een legitiem thuisvoordeel hebben. De Utah Jazz hebben bijvoorbeeld de beroemde luide fans en de Denver Nuggets spelen op grotere hoogte, wat het moeilijker maakt voor een team dat voor een enkele wedstrijd daar komt om zich aan te passen.

NBA-teams
NBA-Teams

Het schema van een team analyseren

Als je naar de statistieken (records) van beide teams kijkt, is het belangrijk om te weten dat een team met een 8-4-record niet per se beter is dan een 6-6 team. Het komt vaak voor dat een team met een inferieur record de voorkeur krijgt boven een team dat voor dat team staat in het klassement. Misschien heeft het Eastern Conference-team dat u verkiest een record van 20-16, maar heeft het goed gespeeld tegen andere verliezende teams, terwijl hun 15-21 Western Conference-tegenstander een veel moeilijker schema heeft gespeeld. Een nipt verlies van een heel goed team kan een beter resultaat zijn dan een nipte overwinning op een slecht team, dus het is van cruciaal belang om het schema van elk team te analyseren en te zien van wie ze hebben gewonnen en van welke teams ze hebben verloren.

Blessures

In de NBA zijn sterspelers vaak twijfelachtig of 50% kans om te spelen, en hun status is pas bekend tijdens de wedstrijd. Hoewel de NBA-weddenschappen rekening houden met geblesseerde spelers, betekent dit vaak dat een gokker lang moet wachten om te weten of een bepaalde sterspeler gaat spelen. De snelste manier om erachter te komen of een speler speelt of niet, is door op twitter verslaggevers te volgen van elk team waarop u overweegt in te zetten, naast het volgen van de nationale NBA-verslaggevers.

LeBron-James
LeBron James

Overvolle spelagenda in de NBA

Een belangrijke factor bij het wedden op de NBA is om te weten welke teams goed uitgerust zijn en welke teams het tweede deel van een ‘back-to-back’ (opeenvolgende wedstrijden), of hun derde wedstrijd in vier dagen spelen. Teams spelen historisch gezien slechter wanneer ze op opeenvolgende dagen spelen en vaak laat een team een oudere sterspeler of een speler die onlangs is teruggekeerd van een blessure rusten op de tweede avond wanneer ze back-to-back spelen.

Wat zijn de verschillende manieren om te wedden op de NBA?

Voordat je begint met wedden op de NBA, is het van cruciaal belang om onderscheid te kunnen maken tussen de overvloed aan weddenschappen die je op NBA basketbalwedstrijden kunt plaatsen. Laten we de meest populaire methoden van NBA-weddenschappen bespreken.

NBA Spread Betting

Met een ruime marge is de meest voorkomende vorm van NBA-weddenschappen de Spread-weddenschap ook wel Line-betting genoemd, oftewel het favoriete team een virtuele handicap geven, die de kansen gelijker maakt in de wedstrijd. De spread van elke NBA-game wordt bepaald door de verschillende sportsbooks. Dus als je bijvoorbeeld op een team gokt met een spread van -8.5, win je de weddenschap alleen als het team wint met een verschil van meer dan 9 punten. 

Wedden op de Moneyline in de NBA

Een andere veel voorkomende NBA-weddenschap is de Moneyline-bet of Head-to-head weddenschappen, Hierbij zet je in op het team waarvan je denkt dat die de wedstrijd wint. Deze weddenschap houdt ook overtime in (extra periode als de stand na 4 quarters gelijk is), er is dus geen gelijkspel mogelijk voor dit soort weddenschap. Als je de moneyline inzet, kies je welk team de wedstrijd zal winnen. Met hoeveel een team wint of hoeveel punten er in totaal zijn gescoord, speelt geen rol bij deze weddenschap.

Hoe werken NBA Over/Under weddenschappen?

Over/Under-bets is een ander populair type NBA-weddenschappen. Een over/under-weddenschap, die ook vaak het “totaal” wordt genoemd in het woordgebruik van NBA-weddenschappen, kan je inzetten op het totale aantal punten dat in één spel wordt gescoord, dus met overtime. Omdat het gemiddelde aantal punten in een NBA-wedstrijd tussen de 180 en de 220 punten ligt, zijn de over/underbets ook rond dit aantal punten.

NBA Parlay-weddenschappen plaatsen

Parlays zijn weddenschappen die tenminste twee verschillende weddenschappen combineren, maar vaak meer dan twee. Er is geen limiet aan het aantal weddenschappen dat kan worden omgezet tot één grote inzet. Het is echter belangrijk om te weten dat je bij een parlay ELKE weddenschap moet winnen, anders verlies je.

Met een parlay-bet, kun je bijvoorbeeld wedden op het puntentotaal van de ene wedstrijd, de uitkomst van een ander, en dan ook nog eens een handicap gebruiken voor weer een andere wedstrijd. Dus bijvoorbeeld: over bij Atlanta Hawks + winst voor New York Knicks tegen Orlando Magic + winst voor Washington Wizards met een handicap.

Prop-weddenschappen

Bij weddenschappen op de NBA is een ‘prop’ een bijzaak. Met een prop bet’ wed je of een bepaalde gebeurtenis voorvalt of juist niet binnen een NBA-game, zoals: Zal LeBron James meer of minder scoren dan 29,5 punten en wie wordt topscorer van de L.A. Lakers -Utah Jazz game.

NBA-Outrights

NBA

Voor mensen die twaalf maanden per jaar op de NBA willen wedden, zijn Futures oftewel Outright-weddenschappen steeds gebruikelijker geworden.

Met de meest voorkomende NBA-outright-weddenschap, wedden op de volgende NBA-kampioen

De 30 teams van de NBA zijn opgedeeld in twee Conference’s, namelijk de Eastern Conference en de Western Conference en elke Conference is weer onderverdeeld in drie divisions (totaal 6 divisions in de NBA dus)

De Eastern Conference divisions heten de:

 • Atlantic
 • Central
 • Southeast

De Western Conference divisiones zijn de:

 • Northwest
 • Pacific
 • Southwest

Na het regulaire seizoen is het tijd voor de play-offs en de ‘finale’s’, deze vinden plaats in April (2022) met de 8 beste teams van beide conferences die gaan strijden voor het NBA kampioenschap.

De play-offs vinden plaats tussen de winnaar van de drie divisions en het team met het beste ‘record’ van de desbetreffende conference, deze vier teams krijgen de beste plaatsing, de andere vier teams krijgen een lagere plaatsing.

De playoffs worden via het knockout systeem gespeeld, ieder team speelt tegen een tegenstander in een ‘best of seven’ format in allebei de conferences.

De uiteindelijke winnaars van de conference’s spelen dan de NBA Finals om te bepalen wie de kampioen van de NBA zal zijn, kortom een NBA basketbal-ploeg moet een lange weg afleggen om uiteindelijk tot NBA kampioen gekroond te worden. Dat betekent dus een hoop opties om op te wedden, je kan inzetten op wie de verschillende conferences en divisions of de play-offs zal winnen.

Verder kan je bij Outright-bets ook op specifieke spelersprijzen wedden zoals:

 • Most Valuable Player
 • Most Improved Player
 • Defensive Player of the year
 • Rookie of the year
 • Coach of the year

Wie wint de NBA?

nba

De huidige titelverdedigers in de NBA zijn de Milwaukee Bucks, de ploeg van Giannis Antetokounmpo won de NBA in 2021 voor de tweede keer in zijn bestaan. de Brooklyn Nets met Kevin Durant zijn de grote favoriet om het NBA-kampioenschap van 2022 te winnen. De andere teams in de top 3 zijn de Los Angeles Lakers met LeBron James en de Milwaukee Bucks met Giannis Antetokounmpo.

Top 10 kansmakers op het NBA kampioenschap.

 • Brooklyn Nets
 • Golden State Warriors
 • Milwaukee Bucks
 • Phoenix Suns
 • LA Lakers
 • Miami Heat
 • Utah Jazz
 • LA Clippers
 • Denver Nuggets
 • Chicago Bulls

Waag een gokje op de NBA bij Betcity


mls

Wedden op de MLS (Major League Soccer)

MLS staat voor Major League Soccer. Het is het hoogste niveau van het professionele voetbal…

nhl-wedden

Wedden op de NHL (National Hockey League)

De NHL (National Hockey League) is een professionele ijshockeycompetitie in Noord-Amerika, bestaande uit 31 teams…

EFL-Championship

Wedden op het EFL Championship

Het EFL Championship, voorheen bekend als het Football League Championship, vaak kortweg het Championship of…

australian-open-2023

Wedden op de Australian Open 2023

De Australian Open is een tennistoernooi dat jaarlijks wordt gehouden in Melbourne Park in Melbourne,…

jackpot-giant
nhl-wedden
WK-2022-Qatar
betcity
wild-frames-play-n-go
Gold-Bar-Roulette

Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.