super-bowl

De Super Bowl is de aanstaande kampioenswedstrijd van de National Football League (NFL) voor het NFL-seizoen 2021. Het wordt gespeeld tussen de National Football Conference (NFC) kampioen Los Angeles Rams en de American Football Conference (AFC) kampioen Cincinnati Bengals.

De wedstrijd staat gepland voor zondag 13 februari (Amerikaanse tijd). In Nederland begint de wedstrijd in de nacht van zondag op maandag 14 februari, om 00.30 uur. De Rams spelen een thuiswedstrijd. in het SoFi Stadium in Inglewood, Californië. Het thuisstadion van de Rams, en markeert de tweede opeenvolgende en tweede algemene Super Bowl met een team dat in het thuisstadion speelt.

De Rams zullen in hun vijfde optreden hun tweede Super Bowl-titel en hun eerste als een in Los Angeles gevestigd team behalen. Ze wonnen voor het laatst de Super Bowl XXXIV van 1999 terwijl ze in St. Louis waren gevestigd en verschenen voor het laatst in de Super Bowl LIII van 2018.

De Bengals zullen hun eerste Super Bowl-titel behalen in hun derde optreden na hun laatste optreden in de Super Bowl XXIII van 1988. Beide teams eindigden het reguliere seizoen als de 4-seed van hun respectievelijke conference, waarmee het de eerste Super Bowl was zonder een top-3 seed sinds seeding in 1975 werd geïntroduceerd.

Wat is de Super Bowl?

De Super Bowl wordt georganiseerd door de National Football League, de NFL. Deze bestaat uit twee conferenties, namelijk de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Beide zijn een professionele American Football competitie. De winnaars van beide competities spelen uiteindelijk tegen elkaar in de Super Bowl om te beslissen wie nou echt de absolute nummer 1 is.

Super-Bowl

In Amerika is de Superbowl het sportevenement van het jaar waar meer dan 100 miljoen Amerikanen naar kijken. Ook wereldwijd wordt de superbowl steeds populairder om te zien en op te wedden, er zijn maar liefst 400 verschillende weddenschap opties bij de Superbowl.

De Super Bowl werd vorig jaar gewonnen door de Tampa Bay Buccaneers van superster Tom Brady. Maar dit jaar werden ze eind januari uitgeschakeld door de Los Angeles Rams en Tom Brady ging met pensioen.

De sterspeler van de huidige finalist, Cincinnati Bengals, is Joe Burrow. Het lijdt geen twijfel dat Burrows spel als quarterback en kampioenschapsswagger de Bengals een voorsprong hebben gegeven als titelkandidaat.

Bij de Los Angeles Rams is Matthew Stafford de ster-quarterback, een ervaren speler die dit seizoen overgenomen is van de Detroit Lions.

American Football Speluitleg

American Football is een sport met een bal die de vorm heeft van een smallere rugbybal. Het veld is 110 meter lang en 49 meter breed. Aan de beide kanten van het veld bevindt zich de end zone. Bij American Football probeert het aanvallende team in maximaal 4 pogingen (downs) minimaal 10 yards (9,144 m) te overbruggen.

Dit kan door met de bal over de grond te rennen of door de lucht te gooien. Als er minimaal 10 yards overbrugd zijn krijgt men weer 4 pogingen om weer verder 10 yards op te schuiven. De bedoeling is om uiteindelijk in de endzone van de tegenpartij te komen en dus een touchdown te scoren of om dichtbij genoeg te komen om de bal tussen de palen van het doel achter de end zone te schieten. Als dit niet lukt krijgt de tegenstander de bal. Achter beide end zones staat het doel. Dat vergelijkbaar is met een rugby doel.

Super-bowl-NFL

Dit doel wordt gebruikt als het team besluit een field goal te maken in plaats van een touchdown. Ook wordt het doel gebruikt om een point na touchdown te scoren. Aan beide zijkanten van het spel liggen de out-of-bounds ruimtes. Als een speler hier een stap op zet met de bal is hij out-of-bounds en stopt het spel en de klok.

Teams bestaan uit 46 spelers, waarvan er per team elf op het veld staan, verdeeld in 3 categorieen. Namelijk aanval, verdediging en special teams. Er is tijdens de wedstrijd geen maximum aantal wissels. De Quarter Back is de spelverdeler, deze Quarter Back heeft radiocontact met de coach en bepaalt de spelwijze.

Een wedstrijd duurt vier keer vijftien minuten, al is dit in werkelijkheid veel langer. De klok wordt namelijk stilgezet tijdens wissels, timeouts of onderzoek van de scheidsrechter.

Daardoor kan een wedstrijd American Football best een tijdje duren, tot wel 3 uur, dat komt vanwege de vele onderbrekingen die het spel kent. Tussen het 2de en 3de kwart is het rust, staat de wedstrijd na 4 kwarten gelijk, dan krijgen we overtime. Hierbij is het zo dat de ploeg die als 1ste een touchdown scoort, gelijk wint. De extra tijd gaat net zo lang door totdat er een winnaar is.

Voor uitleg hoe American Football wordt gespeeld, bekijk ook dit korte filmpje hieronder.

Get ready for the Super Bowl LVI Halftime Show!

Ook een traditie bij de Super Bowl is de spectaculaire half-time show, met supersterren zoals: Shakira en Jennifer Lopez, Lady Gaga, Justin Timberlake en het iconische optreden van Prince in 2007. Dit jaar beloofd één van de grootste half-time shows aller tijden te worden, met een aantal van de grootste legendes uit de hip-hop wereld. In totaal zullen vijf top-artiesten het podium betreden en dat zijn: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige and Kendrick Lamar.

Wedden op de Super Bowl 2022

Eén van de populairste weddenschap bij de Super Bowl is de moneyline bet oftewel de outright weddenschap. Dit houdt in dat je inzet op welk team de wedstrijd zal winnen. De Los Angeles Rams spelen in eigen stadium en staan als favoriet bij Betcity.nl met een quotering van 1.52, inzetten op de Cincinnati Bengals levert 2.60 keer je inzet op.

Handicap – Inclusief verlenging weddenschappen, ook wel ‘spread betting’ genoemd, is een andere populaire vorm van het wedden op de Super Bowl. Bij dit soort weddenschappen wordt er een virtueel voor- of nadeel gegeven aan beide ploegen om het een meer gelijke strijd te maken.

Verder zijn populaire weddenschappen onder andere:

  • Totaal aantal punten – inclusief verlenging. Over/Under.
  • MVP – Most Valuable Player, waar Matthew Stafford de favoriet is.
  • Resultaat aan het einde van kwart 4.
  • Wedstrijd gaat in overtime.

Daarnaast is er in te zetten op touchdowns, de laatste scorende actie, fieldgoals en zelfs op de toss, zoals eerder vermeld, zijn er maar liefst 400 verschillende weddenschap opties bij de Superbowl. Waaronder samengestelde weddenschappen (‘parlays’) en Betbuilder.

Live Wedden op de Super Bowl

Uiteraard kan je ook Live (in-play betting) wedden. American football is een heel tactische sport waarbij er vele pauzes of time-outs zijn tussen verschillende fases. Dat maakt de super bowl ook perfect om live op in te zetten, aangezien je dan zelf de mogelijkheid hebt om de situatie te analyseren en de juiste weddenschappen te plaatsen.

De American Gaming Association (AGA) berekende dat 23,2 miljoen mensen in de VS ongeveer $ 4,3 miljard (€ 3,7 miljard) hebben ingezet op de Super Bowl van vorig jaar tussen de Kansas City Chiefs en Tampa Bay Buccaneers.

Super bowl live op TV

De Super Bowl zal live op TV worden uitgezonden op de betaalzender ESPN, die op dit moment gratis te zien is als je een Ziggo abonnement hebt en op de Engelse zenders BBC en Sky Sports.

FAQ

ONTVANG EEN €20 FREE BET VOOR WEDDEN OP DE SUPER BOWL


Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.