Wedden Formule 1 in 2022/23

Formule1-2022

De Grand Prix van Bahrein op 20 maart heeft het begin van het Formule 1-seizoen van 2022/23 gemarkeerd. Volgend weekende is de Grand Prix van Saoedi-Arabië (Jeddah). De race naar de wereldtitel bestaat uit totaal 23 races. Door de oorlog in Oekraïne gaat de race in Sochi (Rusland) sowieso niet door. Als je Outright weddenschappen wilt plaatsen, is het van cruciaal belang om ze zo snel mogelijk vast te leggen.

Twee Outright weddenschappen.

De eerste is het Constructor’s Championship, dat wordt gegeven aan het beste team in de sport. De tweede is het Drivers’ Championship, dat wordt uitgereikt aan de beste coureur.

De Formule 1 verandert en dit is belangrijk om te begrijpen voordat je een weddenschap plaatst. Er zijn dit seizoen nieuwe regels van kracht om de Formule 1 verandert en dit is belangrijk om te begrijpen voordat je een weddenschap plaatst. Er zijn dit seizoen nieuwe regels van kracht, omdat de topteams de afgelopen jaren hebben gedomineerd. De F1-wagens zullen er heel anders uit gaan zien. Het moet ervoor zorgen dat het veld dichter op elkaar komt en dat de races spannender zijn.

In de Formule 1 wint geld races vanwege de technologische vooruitgang die met auto’s kan worden gemaakt. Daarom zal in 2022 de ontwikkeling van de motoren worden bevroren. De vier motorleveranciers, Honda, Mercedes, Renault en Ferrari zullen vanaf 2022 tot en met 2025 niet mogen ontwikkelen. In 2026 wordt er vervolgens een nieuwe motorformule geïntroduceerd.

Mogelijk komen in 2026 ook nieuwe motorleveranciers bij zoals, Audi en Porsche maar er nog niets officieel bevestigd.

De teams mogen het grootste deel van hun motoren doorontwikkelen tot 1 maart, en een klein deel tot 1 september van 2022. Dit wordt onder andere gedaan om ervoor te zorgen dat de motorleveranciers niet met geld smijten.

Nieuwe brandstof F1

Naast de bevriezing van motorontwikkeling moeten de teams in 2022 ook aan nieuwe brandstofregels voldoen. In 2022 zal de brandstof die de teams gebruiken namelijk iets duurzamer moeten worden. Vorig jaar was 5,75% van de brandstof duurzaam, dit jaar moet dat 10% zijn.

Dat vormt een uitdaging voor de motorleveranciers, omdat dat zorgt voor vermogensverlies die ze terug moeten vinden.

Ook is budgetplafond verlaagt naar 127 miljoen Euro (140 miljoen dollar) met enkele uitzonderingen zoals: de salarissen van de coureurs, de salarissen van de 3 best betaalde personeelsleden naast de coureurs, marketingkosten, etc.

Reglementen Formule 1 2022

De reglementen van 2022, die oorspronkelijk gepland waren voor 2021 maar vertraagd werden door Covid-19, hebben één leidend principe: nauwere races mogelijk maken – met het potentieel voor meer inhaalacties een gelukkig, maar secundair voordeel.

Natuurlijk zijn er ook op dit vlak weer een aantal uitzonderingen op de regels, zoals de salarissen van de coureurs, de salarissen van de drie best betaalde personeelsleden naast de coureurs, marketingkosten en nog andere dingen.

Red-Bull-Formule1

Andere F1 wagens

De F1-wagens zullen er heel anders uit gaan zien. Het belangrijkste punt bij het ontwerpen van nieuwe auto’s was om ervoor te zorgen dat het negatieve effect van vuile lucht sterk werd verminderd. De F1-bolides hadden namelijk een “catastrofale verlies van downforce” als ze dicht op een andere auto kwamen te rijden. Daardoor was het heel lastig om wiel-aan-wiel het gevecht aan te gaan.

Twee opvallende kenmerken van de F1-auto uit 2022 zijn de de kleine vleugeltjes die over de wielen hangen die ervoor zorgen dat de vuile lucht die van de wielen komt beter gecontroleerd en weggeleid kan worden, en een terugkeer naar een kenmerk dat voor het laatst in de F1 in 2009 werd gezien: wieldoppen. Het opnemen van de laatste is eenvoudig: luchtstroom door de wielen sturen kan een enorm krachtige manier zijn voor teams om hun downforce te vergroten.

De auto’s krijgen voor het eerst 18-inch banden met laag profiel deze banden zijn ontworpen met als doel de hoeveelheid oververhitting van de banden wanneer ze wegglijden te verminderen – een belangrijk aspect dat zou moeten helpen bij dichtere op elkaar races.

Het concept van de voorvleugel en neus is opnieuw doordacht Hoewel de voorvleugels de afgelopen seizoenen steeds eenvoudiger zijn geworden, krijgt de F1-auto uit 2022 een geheel nieuwe vorm van de voorvleugel. In overeenstemming met de filosofie van de auto uit 2022, is het de taak van de nieuwe voorvleugel om zowel consistente downforce te genereren wanneer dicht achter een andere auto te rijden, als ervoor te zorgen dat het voorwiel zo goed mogelijk wordt gecontroleerd en op de minst storende manier langs de auto wordt geleid.

Sprintraces

Er zullen gedurende het seizoen 2022, drie F1-sprintraces zijn. Die zullen worden verreden tijdens de Emilia Romagna Grand Prix in Imola, de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring en de Braziliaanse Grand Prix op Interlagos.

De sprintevenementen zullen ook meer punten waard zijn, waarbij de eerste plaats op zaterdag acht punten krijgt, de tweede plaats zeven punten, enzovoort tot de laatste puntenscorer op de achtste plaats die een enkel kampioenschapspunt krijgt. Dat betekent dat het maximale aantal punten voor een sprintraceweekend op 34 punten staat, als een coureur beide races zou winnen en de snelste ronde op een zondag zou behalen. Vorig jaar werden punten in de sprint alleen uitgedeeld aan de top drie.

Constructors’ Championship 2022

Mercedes heeft in 2021 geen coureurskampioenschap gewonnen, maar ze bleven domineren in de constructeurscategorie. Het team heeft sinds 2014 elk constructeurskampioenschap gewonnen, maar het lijkt erop dat de mercedes-dominatie voorbij is.

Red Bull eindigde als tweede in het constructeurskampioenschap van 2021 met 28 punten. Honda verliet de Formule 1 als bedrijf om de algemene missie van het maken van energiezuinige auto’s na te streven. Red Bull zal een Honda-gemodelleerde motor gebruiken, maar het team verloor veel steun. Honda speelde een cruciale rol bij het klimmen van Red Bull in de Formule 1-rangen, en hun afscheid zou nadelig kunnen zijn.

Bij Ferrari auto’s zagen de auto’s van het team er fenomenaal uit tijdens het testen. De overwinning tijdens de Grand Prix van Bahrein en Australie alsmede de tweede plaats voor Ferrari in de GP van Saoedi-Arabie, betekent dat ze momenteel mede-favoriet zijn. De andere favoriet voor het winnen van het constructeurskampioenschap van 2022 is Red-Bull, zeker na de overwinning van Max op het thuiscitcuit van Ferrari. beiden staan nu op odds van 1.90. Mercedes staat derde met dertien tegen 1.

Dit zijn de odds in het constructeurskampioenschap na de Grand Prix van Spanje:

Quoteringen WK Formule 1 Constructeur 2022

constructeurs

Drivers’ Championship 2022

Max-Verstappen-Formule1

Er werd volop gepraat over het einde van het seizoen 2021 en de manier waarop de titelbepalende race verliep, maar er werd niet gepraat over Verstappen zelf als kampioen. De jonge Nederlander was ronduit dominant in 2021 en zijn eerste coureurskampioenschap weerspiegelt een titelwaardig seizoen. Verstappen was de eerste niet-Mercedes-coureur sinds 2013 die het rijderskampioenschap won.

Het coureurskampioenschap is een moeilijkere gok dan de constructeurstitel. Met een illustere carrière en bijna elk record in handen had iedereen verwacht dat Lewis Hamilton mede-bovenaan in de stand om het Kampioen Formule1 2022 zou staan. Maar nu weten we beter, zowel Lewis alsmede zijn Mercedes zijn beide verre van optimaal. De strijd om het kampioenschap zal gaan tussen Leclerc met zijn Ferrari en Max in de RB18.

Dit zijn de odds in het coureurs kampioenschap na de Grand Prix van Spanje:

Quoteringen Drivers Championship 2022

Drivers-Championship-2022

Kalender Formule 1 Wedstrijden 2022

Land:Circuit:Datum:
BahreinBahrain International Circuit Sakhir20 maart
Saoedi-ArabiëJeddah Corniche Circuit27 maart
AustraliëMelbourne Grand Prix Circuit10 april
ItaliëAutodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola24 april
Verenigde StatenMiami International Autodrome8 mei
SpanjeCircuit de Barcelona-Catalunya in Barcelona22 mei
MonacoCircuit de Monaco in Monte Carlo29 mei
AzerbeidzjanBaku City Circuit in Baku12 juni
CanadaCircuit Gilles-Villeneuve in Montreal19 juni
Groot-BrittanniëSilverstone Circuit in Silverstone3 juli
OostenrijkRed Bull Ring in Spielberg10 juli
FrankrijkCircuit Paul Ricard in Le Castellet24 juli
HongarijeHungaroring in Budapest31 juli
BelgiëCircuit de Spa-Francorchamps in Stavelot28 augustus
NederlandCircuit van Zandvoort4 september
ItaliëAutodromo Nazionale Monza in Monza11 september
RuslandSochi Autodrom in Sochi25 september
SingaporeMarina Bay Street Circuit in Marina Bay30 september
JapanSuzuka International Racing Course in Suzuka City9 oktober
Verenigde StatenCircuit of The Americas in Austin23 oktober
MexicoAutódromo Hermanos Rodríguez in Mexico City30 oktober
BraziliëAutodromo Jose Carlos Pace in Sao Paulo13 november
Abu DhabiYas Marina Circuit op Yas Island20 november

Grand Prix van Bahrein (Saoedi-Arabië)

Voor Max Verstappen en Red Bull is de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen uitgelopen op een gigantische teleurstelling. Tijdens de Grand Prix van Bahrein viel de Nederlander met nog twee rondes te gaan uit en moest uiteindelijk naar de pitstraat om zijn auto te parkeren. Zijn teamgenoot Sergio Pérez viel kort na Verstappen ook uit, waardoor de openingsrace op een totale mislukking uitdraaide.

Hoe anders was dat voor Ferrari, dat met Leclerc en Carlos Sainz buitengewoon goed presteerde. De 24-jarige Leclerc bezorgde de Ferrari de eerste zege sinds september 2019. Lewis Hamilton profiteerde in de slotfase van het drama bij Red Bull en eindigde als derde na een moeizame race.

Grand Prix van Saoedi-Arabië (Jeddah)

Een fantastische overwinning van Max verstappen na een meeslepend gevecht met Leclerc. De Ferrari-coureur werd tweede en behoudt de leiding in de wereldbeker. Hamilton werd tiende en staat op de vijfde plaats in het totaal klassement.

Grand Prix Australië 2022

Met een dominant optreden van Leclerc voor Ferrari en de nieuwe sof voor Max Verstappen zijn er grote zorgen. Zo vat topman Helmut Marko de situatie samen na de Grand Prix van Australië, waarin Max Verstappen uitviel, maar ook niet echt een vuist kon maken tegenover Ferrari’s Charles Leclerc.

“Maar”, vervolgt hij, “er zijn plannen voor Imola en plannen voor daarna om in de komende races in de buurt te komen van Ferrari.” Zowel qua snelheid als gewicht, bedoelt hij dan. “We zijn meer dan tien kilo zwaarder dan Ferrari, dat is drie tienden qua rondetijd.”

Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna 2022

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Emilia-Romagna op dominante wijze gewonnen. Op het circuit van Imola, onder moeilijke omstandigheden, reed de Nederlander van meet af aan een perfecte race in zijn ditmaal uitstekend functionerende RB18.

Bijkomend voordeel voor Red Bull was de dramatische middag die titelconcurrent Ferrari in eigen huis doormaakte. Door een fout van Charles Leclerc die na een spin als zesde over de finish kwam, stijgt Max Verstappen in één klap van de vijfde naar de tweede plek in het kampioenschap.

Voor Lewis Hamilton was het opnieuw een teleurstellend weekend. Mercedes-coureur George Russell wist nog op de vierde plek te eindigen, maar Hamilton bleef steken op de dertiende positie. De zevenvoudig wereldkampioen rekent zichzelf niet meer als één van de titelkandidaten dit seizoen.

Formule 1 Grand Prix van Miami 2022

Max Verstappen wint ook in Miami: wereldkampioen loopt met zege verder in op Charles Leclerc. De twee Ferrari-mannen finishte als tweede en derde, Sergio Perez werd vierde. Hamilton eindigde op een teleurstellende zesde plek.

Wat een ongelofelijke race”, zei Verstappen direct na de finish. ,,Fysiek was het ook heel erg zwaar, maar we hebben het tot het einde vermakelijk gehouden, denk ik. Ik ben enorm blij met deze zege, het is een ongelooflijke zondag voor ons.”

Formule 1 Grand Prix van Spanje 2022

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Nederlander profiteerde optimaal van de uitvalbeurt van Charles Leclerc, waardoor hij de leiding in het kampioenschap overneemt. Het was bovendien opnieuw een Red Bull-feest met de tweede plek voor Sergio Pérez.

Hamilton reed ondanks de belabberde start naar de vijfde plaats achter thuisrijder Sainz.

Wanneer en waar is de volgende Formule 1-race?

Datum: Zondag 29 mei 2022

Race: Monaco Grand Prix 2022

Circuit: Circuit de Monaco in Monte Carlo

SessieDatumTijd
Eerste vrije trainingvrijdag 27 mei14:00 – 15:00
Tweede vrije trainingvrijdag 27 mei17:00 – 18:00
Derde vrije trainingzaterdag 28 mei13:00 – 14:00
Kwalificatiezaterdag 28 mei16:00 – 17:00
Racezondag 29 mei15:00 – 17:00
Max-Verstappen-winst