Wedden Formule 1 in 2022/23

Formule1-2022

De Grand Prix van Bahrein op 20 maart heeft het begin van het Formule 1-seizoen van 2022/23 gemarkeerd. Volgend weekende is de Grand Prix van Saoedi-Arabië (Jeddah). De race naar de wereldtitel bestaat uit totaal 23 races. Door de oorlog in Oekraïne gaat de race in Sochi (Rusland) sowieso niet door. Als je Outright weddenschappen wilt plaatsen, is het van cruciaal belang om ze zo snel mogelijk vast te leggen.

Twee Outright weddenschappen.

De eerste is het Constructor’s Championship, dat wordt gegeven aan het beste team in de sport. De tweede is het Drivers’ Championship, dat wordt uitgereikt aan de beste coureur.

De Formule 1 verandert en dit is belangrijk om te begrijpen voordat je een weddenschap plaatst. Er zijn dit seizoen nieuwe regels van kracht om de Formule 1 verandert en dit is belangrijk om te begrijpen voordat je een weddenschap plaatst. Er zijn dit seizoen nieuwe regels van kracht, omdat de topteams de afgelopen jaren hebben gedomineerd. De F1-wagens zullen er heel anders uit gaan zien. Het moet ervoor zorgen dat het veld dichter op elkaar komt en dat de races spannender zijn.

In de Formule 1 wint geld races vanwege de technologische vooruitgang die met auto’s kan worden gemaakt. Daarom zal in 2022 de ontwikkeling van de motoren worden bevroren. De vier motorleveranciers, Honda, Mercedes, Renault en Ferrari zullen vanaf 2022 tot en met 2025 niet mogen ontwikkelen. In 2026 wordt er vervolgens een nieuwe motorformule geïntroduceerd.

Mogelijk komen in 2026 ook nieuwe motorleveranciers bij zoals, Audi en Porsche maar er nog niets officieel bevestigd.

De teams mogen het grootste deel van hun motoren doorontwikkelen tot 1 maart, en een klein deel tot 1 september van 2022. Dit wordt onder andere gedaan om ervoor te zorgen dat de motorleveranciers niet met geld smijten.

Nieuwe brandstof F1

Naast de bevriezing van motorontwikkeling moeten de teams in 2022 ook aan nieuwe brandstofregels voldoen. In 2022 zal de brandstof die de teams gebruiken namelijk iets duurzamer moeten worden. Vorig jaar was 5,75% van de brandstof duurzaam, dit jaar moet dat 10% zijn.

Dat vormt een uitdaging voor de motorleveranciers, omdat dat zorgt voor vermogensverlies die ze terug moeten vinden.

Ook is budgetplafond verlaagt naar 127 miljoen Euro (140 miljoen dollar) met enkele uitzonderingen zoals: de salarissen van de coureurs, de salarissen van de 3 best betaalde personeelsleden naast de coureurs, marketingkosten, etc.

Reglementen Formule 1 2022

De reglementen van 2022, die oorspronkelijk gepland waren voor 2021 maar vertraagd werden door Covid-19, hebben één leidend principe: nauwere races mogelijk maken – met het potentieel voor meer inhaalacties een gelukkig, maar secundair voordeel.

Natuurlijk zijn er ook op dit vlak weer een aantal uitzonderingen op de regels, zoals de salarissen van de coureurs, de salarissen van de drie best betaalde personeelsleden naast de coureurs, marketingkosten en nog andere dingen.

Red-Bull-Formule1

Andere F1 wagens

De F1-wagens zullen er heel anders uit gaan zien. Het belangrijkste punt bij het ontwerpen van nieuwe auto’s was om ervoor te zorgen dat het negatieve effect van vuile lucht sterk werd verminderd. De F1-bolides hadden namelijk een “catastrofale verlies van downforce” als ze dicht op een andere auto kwamen te rijden. Daardoor was het heel lastig om wiel-aan-wiel het gevecht aan te gaan.

Twee opvallende kenmerken van de F1-auto uit 2022 zijn de de kleine vleugeltjes die over de wielen hangen die ervoor zorgen dat de vuile lucht die van de wielen komt beter gecontroleerd en weggeleid kan worden, en een terugkeer naar een kenmerk dat voor het laatst in de F1 in 2009 werd gezien: wieldoppen. Het opnemen van de laatste is eenvoudig: luchtstroom door de wielen sturen kan een enorm krachtige manier zijn voor teams om hun downforce te vergroten.

De auto’s krijgen voor het eerst 18-inch banden met laag profiel deze banden zijn ontworpen met als doel de hoeveelheid oververhitting van de banden wanneer ze wegglijden te verminderen – een belangrijk aspect dat zou moeten helpen bij dichtere op elkaar races.

Het concept van de voorvleugel en neus is opnieuw doordacht Hoewel de voorvleugels de afgelopen seizoenen steeds eenvoudiger zijn geworden, krijgt de F1-auto uit 2022 een geheel nieuwe vorm van de voorvleugel. In overeenstemming met de filosofie van de auto uit 2022, is het de taak van de nieuwe voorvleugel om zowel consistente downforce te genereren wanneer dicht achter een andere auto te rijden, als ervoor te zorgen dat het voorwiel zo goed mogelijk wordt gecontroleerd en op de minst storende manier langs de auto wordt geleid.

Sprintraces

Er zullen gedurende het seizoen 2022, drie F1-sprintraces zijn. Die zullen worden verreden tijdens de Emilia Romagna Grand Prix in Imola, de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring en de Braziliaanse Grand Prix op Interlagos.

De sprintevenementen zullen ook meer punten waard zijn, waarbij de eerste plaats op zaterdag acht punten krijgt, de tweede plaats zeven punten, enzovoort tot de laatste puntenscorer op de achtste plaats die een enkel kampioenschapspunt krijgt. Dat betekent dat het maximale aantal punten voor een sprintraceweekend op 34 punten staat, als een coureur beide races zou winnen en de snelste ronde op een zondag zou behalen. Vorig jaar werden punten in de sprint alleen uitgedeeld aan de top drie.

Constructors’ Championship 2022

Mercedes heeft in 2021 geen coureurskampioenschap gewonnen, maar ze bleven domineren in de constructeurscategorie. Het team heeft sinds 2014 elk constructeurskampioenschap gewonnen, maar het lijkt erop dat de mercedes-dominatie voorbij is.

Red Bull eindigde als tweede in het constructeurskampioenschap van 2021 met 28 punten. Honda verliet de Formule 1 als bedrijf om de algemene missie van het maken van energiezuinige auto’s na te streven. Red Bull zal een Honda-gemodelleerde motor gebruiken, maar het team verloor veel steun. Honda speelde een cruciale rol bij het klimmen van Red Bull in de Formule 1-rangen, en hun afscheid zou nadelig kunnen zijn.

Drivers’ Championship 2022

Max-Verstappen-Formule1

Er werd volop gepraat over het einde van het seizoen 2021 en de manier waarop de titelbepalende race verliep, maar er werd niet gepraat over Verstappen zelf als kampioen. De jonge Nederlander was ronduit dominant in 2021 en zijn eerste coureurskampioenschap weerspiegelt een titelwaardig seizoen. Verstappen was de eerste niet-Mercedes-coureur sinds 2013 die het rijderskampioenschap won.

Het coureurskampioenschap is een moeilijkere gok dan de constructeurstitel. Met een illustere carrière en bijna elk record in handen had iedereen verwacht dat Lewis Hamilton mede-bovenaan in de stand om het Kampioen Formule1 2022 zou staan. Maar nu weten we beter, zowel Lewis alsmede zijn Mercedes zijn beide verre van optimaal. De strijd om het kampioenschap zal gaan tussen Leclerc met zijn Ferrari en Max in de RB18.

Kalender Formule 1 Wedstrijden 2022

Land:Circuit:Datum:
BahreinBahrain International Circuit Sakhir20 maart
Saoedi-ArabiëJeddah Corniche Circuit27 maart
AustraliëMelbourne Grand Prix Circuit10 april
ItaliëAutodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola24 april
Verenigde StatenMiami International Autodrome8 mei
SpanjeCircuit de Barcelona-Catalunya in Barcelona22 mei
MonacoCircuit de Monaco in Monte Carlo29 mei
AzerbeidzjanBaku City Circuit in Baku12 juni
CanadaCircuit Gilles-Villeneuve in Montreal19 juni
Groot-BrittanniëSilverstone Circuit in Silverstone3 juli
OostenrijkRed Bull Ring in Spielberg10 juli
FrankrijkCircuit Paul Ricard in Le Castellet24 juli
HongarijeHungaroring in Budapest31 juli
BelgiëCircuit de Spa-Francorchamps in Stavelot28 augustus
NederlandCircuit van Zandvoort4 september
ItaliëAutodromo Nazionale Monza in Monza11 september
RuslandSochi Autodrom in Sochi25 september
SingaporeMarina Bay Street Circuit in Marina Bay30 september
JapanSuzuka International Racing Course in Suzuka City9 oktober
Verenigde StatenCircuit of The Americas in Austin23 oktober
MexicoAutódromo Hermanos Rodríguez in Mexico City30 oktober
BraziliëAutodromo Jose Carlos Pace in Sao Paulo13 november
Abu DhabiYas Marina Circuit op Yas Island20 november

Grand Prix van Bahrein (Saoedi-Arabië)

Voor Max Verstappen en Red Bull is de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen uitgelopen op een gigantische teleurstelling. Tijdens de Grand Prix van Bahrein viel de Nederlander met nog twee rondes te gaan uit en moest uiteindelijk naar de pitstraat om zijn auto te parkeren. Zijn teamgenoot Sergio Pérez viel kort na Verstappen ook uit, waardoor de openingsrace op een totale mislukking uitdraaide.

Hoe anders was dat voor Ferrari, dat met Leclerc en Carlos Sainz buitengewoon goed presteerde. De 24-jarige Leclerc bezorgde de Ferrari de eerste zege sinds september 2019. Lewis Hamilton profiteerde in de slotfase van het drama bij Red Bull en eindigde als derde na een moeizame race.

Grand Prix van Saoedi-Arabië (Jeddah)

Een fantastische overwinning van Max verstappen na een meeslepend gevecht met Leclerc. De Ferrari-coureur werd tweede en behoudt de leiding in de wereldbeker. Hamilton werd tiende en staat op de vijfde plaats in het totaal klassement.

Grand Prix Australië 2022

Met een dominant optreden van Leclerc voor Ferrari en de nieuwe sof voor Max Verstappen zijn er grote zorgen. Zo vat topman Helmut Marko de situatie samen na de Grand Prix van Australië, waarin Max Verstappen uitviel, maar ook niet echt een vuist kon maken tegenover Ferrari’s Charles Leclerc.

“Maar”, vervolgt hij, “er zijn plannen voor Imola en plannen voor daarna om in de komende races in de buurt te komen van Ferrari.” Zowel qua snelheid als gewicht, bedoelt hij dan. “We zijn meer dan tien kilo zwaarder dan Ferrari, dat is drie tienden qua rondetijd.”

Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna 2022

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Emilia-Romagna op dominante wijze gewonnen. Op het circuit van Imola, onder moeilijke omstandigheden, reed de Nederlander van meet af aan een perfecte race in zijn ditmaal uitstekend functionerende RB18.

Bijkomend voordeel voor Red Bull was de dramatische middag die titelconcurrent Ferrari in eigen huis doormaakte. Door een fout van Charles Leclerc die na een spin als zesde over de finish kwam, stijgt Max Verstappen in één klap van de vijfde naar de tweede plek in het kampioenschap.

Voor Lewis Hamilton was het opnieuw een teleurstellend weekend. Mercedes-coureur George Russell wist nog op de vierde plek te eindigen, maar Hamilton bleef steken op de dertiende positie. De zevenvoudig wereldkampioen rekent zichzelf niet meer als één van de titelkandidaten dit seizoen.

Formule 1 Grand Prix van Miami 2022

Max Verstappen wint ook in Miami: wereldkampioen loopt met zege verder in op Charles Leclerc. De twee Ferrari-mannen finishte als tweede en derde, Sergio Perez werd vierde. Hamilton eindigde op een teleurstellende zesde plek.

Wat een ongelofelijke race”, zei Verstappen direct na de finish. ,,Fysiek was het ook heel erg zwaar, maar we hebben het tot het einde vermakelijk gehouden, denk ik. Ik ben enorm blij met deze zege, het is een ongelooflijke zondag voor ons.”

Formule 1 Grand Prix van Spanje 2022

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Nederlander profiteerde optimaal van de uitvalbeurt van Charles Leclerc, waardoor hij de leiding in het kampioenschap overneemt. Het was bovendien opnieuw een Red Bull-feest met de tweede plek voor Sergio Pérez.

Hamilton reed ondanks de belabberde start naar de vijfde plaats achter thuisrijder Sainz.

Formule 1 Grand Prix van Monaco 2022

Sergio Pérez heeft zondag de Grand Prix van Monaco 2022 op zijn naam geschreven. De Mexicaanse teamgenoot van Max Verstappen profiteerde in het prinsdom aan de Côte d’Azur van een slimme strategische zet, waardoor hij van de derde plaats opklom naar de eerste. De als vierde gestarte Verstappen moest het doen met een derde plaats, achter Ferrari-coureur Carlos Sainz, maar de wereldkampioen liep in de WK-stand wel uit op concurrent Charles Leclerc, die als vierde eindigde.

Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan 2022

Max Verstappen won de Grand Prix van Azerbeidzjan en verstevigde de leiding in het WK. Ferarri daarentegen kende een rampzalige zondag.

Hij won de grand prix en vergrootte zijn marge op de uitgevallen Charles Leclerc van negen naar 34 punten en op teamgenoot Sergio Pérez van vijftien naar 21. Verstappen laat er, voor de enkeling die mocht twijfelen, geen misverstand over bestaan wie de grootste titelkandidaat is voor dit jaar.

,,We hadden vandaag een ongelofelijk snelle auto. Ik was heel blij met de balans en we konden ook onze banden goed managen”, aldus Verstappen. ,,Een 1-2 voor het team is ook mooi, het is een heel goede dag voor ons. We hebben ook nog geluk met de uitvalbeurten van Ferrari, maar al met al was onze auto heel snel.

Formule 1 Grand Prix van Canada 2022

Max Verstappen heeft in Canada zijn zesde overwinning van het Formule 1-seizoen behaald. Maar dat ging niet gemakkelijk. Carlos Sainz maakte het Max zeer lastig in de slotfase van de race, maar moest toezien hoe de wereldkampioen hem van zijn eerste zege afhield. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez viel uit met motorproblemen.

Lewis Hamilton kende ook een goede race en eindigde als derde, terwijl zijn teamgenoot George Russell de vierde plek pakte. De top vijf werd gecompleteerd door Ferrari-rijder Charles Leclerc, die zich vanaf de negentiende plek naar voren wist te vechten.

Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië 2022

De chaotische race in Silverstone leverde veel veranderingen op in het kampioenschap. Carlos Sainz (winnaar van de GP), Leclerc (P4) en Perez (P2) profiteren van het geringe aantal punten dat Verstappen scoorde op zondagmiddag dankzij problemen met zijn auto. Di hij opliep tijdens de crash van de Chinees Zhou van Alfa Romeo. Ook Lewis Hamilton (P3) verovert flink wat punten in eigen land, net zoals Lando Norris (P6).

Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk 2022

Charles Leclerc heeft met zijn overwinning in de GP van Oostenrijk de tweede plaats in de strijd om de wereldtitel overgenomen van Sergio Pérez. De Mexicaan van Red Bull viel al vroeg uit. Klassementsleider Max Verstappen, die tweede werd in Oostenrijk, ziet Leclerc wat dichterbij komen.

Formule 1 Grand Prix van Frankrijk 2022

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen. Na het, door een crash, vroeg uitvallen van Charles Leclerc kwam de Red Bull coureur eigenlijk nooit meer in de problemen. Zijn voorsprong op Leclerc in de stand om het wereldkampioenschap bedraagt nu 63 punten.

Formule 1 Grand Prix van Hongarije 2022

Max Verstappen heeft in de GP van Hongarije een mokerslag uitgedeeld aan zijn concurrenten in de strijd om de F1 wereldtitel. Gekomen vanaf de tiende plek op de startgrid, na een teleurstellende Q3, snelde hij naar voren en won hij voor het eerst in zijn carrière de Grand Prix van Hongarije. De Nederlandse coureur gaat met een gigantische voorsprong in het wereldkampioenschap de zomerstop in.

Formule 1 Grand Prix van Belgie 2022

Max Verstappen begon de race als veertiende, maar declasseerde de concurrentie en reed superieur naar de zege in de GP van Belgie. Doordat naaste concurent Charles Leclerc niet verder kwam dan de zesde positie is het gat tussen de twee coreurs nog groter geworden.

Formule 1 Grand Prix van Nederland 2022

Max Verstappen heeft de massaal aanwezige Nederlandse fans op Zandvoort getrakteerd op zijn tiende zege van het seizoen, en vierde op een rij. De Nederlander kreeg de zege niet cadeau, maar kon in de slotfase na een sprint tot de streep wegrijden van George Russell en Charles Leclerc. Het lijkt erop dat de tweede wereldtitel voor Max Verstappen zo goed als binnen is.

Formule 1 Grand Prix van Italie 2022

De Grand Prix van Italië werd voor de eerste keer gewonnen door Max Verstappen, wat hem zijn vijfde overwinning op rij geeft. Hiermee loopt de regerend wereldkampioen uit op rivaal Charles Leclerc, die als tweede over de eindstreep kwam in Monza.

Verstappen kan bij de volgende race in Singapore (2 oktober), de zeventiende Grand Prix van dit 22 races tellende seizoen, al kampioen worden. Daar is echter wel een slecht resultaat van Charles Leclerc en Sergio Perez voor nodig. Om tijdens de eerstvolgende race de titel al te grijpen, moet hij na afloop een voorsprong van 138 WK-punten hebben.

Momenteel heeft Verstappen een voorsprong van 116 punten op Leclerc, en 125 punten op Perez. Dit betekent dat Verstappen in Singapore 22 punten meer dan Leclerc en 13 punten meer dan Perez moet scoren. Dus behalve dat Verstappen de race zal moeten winnen, is er daarnaast ook een slecht resultaat van de concurrentie voor nodig.

Formule 1 Grand Prix van Singapore 2022

Niet Max Verstappen maar mede Red Bull coureur Sergio Perez heeft de Grand Prix van Singapore gewonnen. Pereze wist in een chaotische race Charles Leclerc en Carlos Sainz van Ferrari voor te blijven. Max Verstappen kwam helaas niet verder dan P7.

Max Verstappen was vanzelfsprekend voor de camera van ViaPlay niet tevreden met het eindresultaat bij de GP van Singapore: zevende.”Het is beter om deze race gewoon te vergeten en door te gaan naar Japan.”

Verstappen kan nu in Japan, de Formule 1 titel prolongeren.

Formule 1 Grand Prix van Singapore 2022

Max Verstappen is wereldkampioen

Max Verstappen heeft zijn tweede wereldtitel binnen. De Nederlander won een chaotische, regenachtige race in Japan terwijl Charles Leclerc zijn tweede plaats door een bestraft slippertje af moest staan aan Sergio Pérez. Het seizoen van de Nederlander is daarmee prachtig bekroond.

Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten 2022

Max Verstappen heeft de GP van de Verenigde Staten gewonnen. Achter hem kwam Lewis Hamilton als tweede over de streep. Het podium werd compleet gemaakt door Charles Leclerc.  Verstappen bezorgde met zijn zege, Red Bull de constructeurstitel.  

Formule 1 Grand Prix van Mexico 2022

Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen is weer een record rijker. Door zijn overwinning bij de GP van Mexico boekte de coureur van Red Bull zijn 14e zege van het seizoen. Daarmee reed de 25-jarige Nederlander collega-grootheden Sebastian Vettel en Michael Schumacher uit de boeken.

Waar en wanneer is de volgende Formule 1-race?

Formule 1 Grand Prix van Brazilie13 November 202219.00 uurAutódromo José Carlos Pace