Voetbalweddenschappen

Voetbalweddenschappen, de populariteit van voetbalweddenschappen neemt alsmaar toe. Op deze pagina vindt je de geschiedenis van voetbalweddenschappen, hoe werkt wedden op voetbalwedstrijden, handige voetbalweddenschappen tips en handige informatie over voetbalweddenschappen.

Geschiedenis voetbalweddenschappen.

Wedden op sportwedstrijden is een eeuwenoud verschijnsel, het werd al gedaan in de tijd van de Oude Grieken. Voetbal was er toen nog niet maar er werd gewed op grote sportevenementen als de Olympische-, Korintische- en Pythische spelen. Tijdens de Romeinse tijd waren gladiatorengevechten populair om op te wedden. Sportweddenschappen bestaan dus reeds minstens 2500 jaar, hoewel er doorheen de tijd ook periodes zijn geweest dat ze her en der verboden waren.

Wie precies het voetbal-spelletje heeft uitgevonden is niet bekend maar over het algemeen beschouwen we de Engelsen als grondlegger van het huidige voetbal. Dit komt door de Cambridge Rules. Dit waren verschillende formuleringen van de voetbalregels die in de negentiende eeuw werden gemaakt aan de Universiteit van Cambridge. Een van deze codes, daterend uit 1863, had een grote invloed op de totstandkoming van de oorspronkelijke spelregels van de Engelse Football Association.

Ook wat betreft het wedden op voetbal-wedstrijden kunnen we zeggen dat de Engelsen het eerst waren. Al in 1932 was er in Littlewoods, een bookmaker die legaal een wekelijkse voetbalpool aanbood. Sowieso wedden de Engelsen toen al op sport maar dit was voornamelijk op paardenraces.

In Nederland is het nog niet zo gek lang geleden is dat wedden op voetbal legaal werd. Dit werd het pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Toen gokte men op de uitslag van voetbalwedstrijden via een formulier dat je kon invullen bij diverse winkels zoals de sigarenboer. Sinds Oktober 2021 is het mogelijk om legaal online te gokken via een kansspelaanbieder die een vergunning heeft verkregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Wedden op voetbal populair

Mede dankzij de mogelijkheden om online te wedden op voetbalwedstrijden heeft deze hobby, de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in andere landen. Dat komt omdat deze tak van sport van zichzelf al mateloos populair is. Er zijn jaarlijks talloze wedstrijden op televisie en voetbal wordt natuurlijk over de hele wereld gespeeld. Gemiddeld zetten in Nederland, zo’n achthonderdduizend mensen per jaar geld in op een voetbalwedstrijd. Wereldwijd is voetbal de meest gekozen sport om op te wedden.

Hoe werkt wedden op voetbal

Je kunt voetbalweddenschappen afsluiten bij een online bookmaker zoals bijvoorbeeld Betcity.nl. Hoe je een account aan kan maken lees je op deze pagina. Op de website van deze aanbieder van voetbalweddenschappen kun je een selectie zien aan voetbalwedstrijden waarop je kunt wedden. Wedden kan op de Nederlandse Ere-divisie maar ook op de grote of kleinere competities van Europa, zoals de Engelse Premier League, La Liga, Serie A, de Bundesliga of de Jupiler Pro League in België en de Franse Ligue 1 maar ook de lagere divisies zoals de Nederlandse eerste divisie en minder populaire competities over de gehele wereld zoals bijvoorbeeld de Japanse J1-League.

Naast deze nationale competities zijn er ook andere soorten voetbalweddenschappen om af te sluiten. Zoals nationale bekertoernooien, vriendschappelijke duels, Champions League, Europa League, WK- en EK-kwalificatiewedstrijden en ga zo maar door. Er is eigenlijk altijd wel een voetbalwedstrijd waarop je kunt inzetten.

Soorten weddenschappen op voetbal

De populairste soort weddenschap bij het wedden op voetbal is ongetwijfeld de klassieke 1×2 weddenschap. Bij deze weddenschap zet je in of het thuisteam wint (1), het gelijkspel wordt (X) of het uitteam wint (2).

Dubbele kans is een andere vorm van weddenschap waar je 2 mogelijke uitkomsten samenneemt. Verwacht je zo bijvoorbeeld dat een thuisteam zeker niet zal verliezen, maar voel je dat het mogelijk wel eens gelijkspel zou kunnen worden, dan kan je inzetten op thuisteam wint of gelijkspel (ook wel 1X genoemd). Op deze manier verlaag je het risico dat je neemt op een wedstrijd significant, al gaat het wel gepaard met een lagere odds oftewel quotering. Bij de dubbele kans zijn er altijd 3 mogelijke uitkomsten om op in te zetten: Thuisteam wint of gelijkspel (1X), Thuis- of uitteam wint (12) of Uitteam wint of gelijkspel (X2).

Een andere populaire keuze, zeker wanneer er een beduidend verschil is in sterkte tussen de twee teams, is het wedden op handicaps. Bij het normale handicap wedden (3-way handicap) geef je een virtueel voor- of nadeel aan een bepaald team en zet je in op de wedstrijd aan de hand van deze virtuele aanpassing. Wanneer je inzet bij de Ere-Divisie wedstrijd Ajax – Feyenoord bij een handicap 0-1 wint Ajax wanneer er met minstens twee doelpunten verschil gewonnen wordt, bij een winst met 1 doelpunt verschil wordt dit een gelijkspel, bij alle andere uitkomsten wint Feyenoord.

Naast 3-way handicaps zijn ook de Asian handicaps populair om op in te zetten. Bij Asian handicaps wordt het aantal mogelijke uitkomsten verlaagd van 3 naar 2 en er zijn halve en kwartlijnen mogelijk. In dit artikel wordt Asian handicaps verder uitgelegd.

Ook een optie bij voetbalweddenschappen zijn over/underbets. Bij over/underbets zet je in op het aantal doelpunten dat je verwacht in een wedstrijd, gebaseerd op een vooraf bepaald aantal. De doorgaans meest populaire lijn om op in te zetten is over/under 2.5 doelpunten, al worden voor de meeste wedstrijden ook alternatieve lijnen aangeboden. Wanneer je inzet op over 2.5 doelpunten, win je wanneer er minstens 3 doelpunten gemaakt worden. Zet je in op onder 2.5 doelpunten, dan win je wanneer er maximaal 2 keer gescoord wordt in de wedstrijd.

Ook een ‘outright’ weddenschap is mogelijk, dit betekent dat je kan wedden op wie er uiteindelijk kampioen wordt van de competitie. Of bijvoorbeeld wie de KNVB Beker wint.

Om meer te leren over de verschillende weddenschappen en termen die aangehaald worden bij het wedden op voetbal, neem een kijkje bij ons artikel: Verschillende soorten weddenschappen en begrippen uitgelegd.

Live voetbalweddenschappen afsluiten

Live wedden op voetbal ook wel In Play betting genoemd, betekent dat je een weddenschap plaatst terwijl de wedstrijd bezig is. De odds (quoteringen) zullen constant veranderen na aanleiding van het verloop van de wedstrijd. Met live wedden op een voetbalwedstrijd creëer je volop extra spanning terwijl je de wedstrijd volgt, want je kan direct reageren op wat er gebeurt op het veld, door goed in de gaten te houden als het momentum in de wedstrijd kantelt kun je profiteren van hoge odds. lees HIER meer over Live wedden op voetbal.

Voetbalweddenschappen Tips:

  • Kennis is een belangrijke factor bij voetbalweddenschappen. Naast je eigen voetbalkennis is het toch verstandig om even in de statistieken te duiken. Dit is namelijk een simpele manier om je winkansen te vergroten. Zoek zoveel mogelijk informatie over beide teams op. Informatie is alles wat je kan vinden in de vorm van data, statistieken en nieuws.
  • Het thuisvoordeel is natuurlijk altijd belangrijk, zowel als de meest recente resultaten van beide ploegen. Ook belangrijk om te weten is wie er gaat spelen, blessures of schorsingen kan dat een grote invloed hebben op de einduitslag en dus op je weddenschap.
  • Zie gokken niet als een manier om geld te verdienen. Zie het als amusement, niet als inkomen.

Nog meer informatie over wedden op Sport, kun je HIER vinden.

FAQ


bankroll-management

Bankrollbeheer voor sportweddenschappen

Bankrollbeheer is misschien wel de belangrijkste factor bij online wedden op sportwedstrijden. Geld inzetten op sportevenementen kunnen verschillende winsten en…

wedden-op-wielrennen

Wedden op wielrennen | Alles over online wedden op wielrennen

Wielrennen behoort tot één van de populairste sporten in Nederland, zeker de Tour de France mag zich verheugen in een…

handleiding-sportweddenschappen

Beginnershandleiding voor wedden op sport

Deze gids is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die nog nooit op sport hebben gewed en heel weinig…

Wedopties

Verschillende soorten weddenschappen en begrippen uitgelegd

Als je voor de eerste keer een weddenschap gaat plaatsen bij een online bookmaker, schik je misschien van alle verschillende…

NBA-weddenschappen

Hoe te wedden op de Amerikaanse Basketbalcompetitie NBA

De Amerikaanse basketbal-competitie die in 1946 werd opgericht telt inmiddels 30 verschillende teams ofwel ‘franchises’ met klinkende namen zoals de…

Load More

Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.