Wedden op De Klassieker Ajax – Feyenoord

De-Klassieker-Ajax-Feyenoord

Wedden op De Klassieker

Ga je voor de club waar je fan voor bent, dus voor een overwinning van Ajax of Feyenoord, ga je op je onderbuikgevoel af of plaats je een weddenschap die gebaseerd is op historische kennis? Indien dat laatste het geval is, dan kan deze informatie je misschien goed van pas komen.

De Klassieker: een stukje geschiedenis

9 oktober 1921 is een memorabele dag voor de fans van zowel Ajax als Feyenoord. Op die dag werd namelijk de eerste klassieker gespeeld, in het stadion aan de Kromme Zandweg in Rotterdam om precies te zijn. De wedstrijd was net als de uitslag in evenwicht en na 90 minuten zonder er een stand van 2-2 op het scorebord. In de jaren daarvoor ontstond er al enige vorm van rivaliteit tussen de twee clubs, maar kwam het nooit tot een confrontatie omdat Feyenoord niet in de toenmalige Eerste Klasse speelde. Vanaf het seizoen 1921/1922 was dat wel het geval en daar ontstond dus de geschiedenis van De Klassieker. Pikant detail was dat de wedstrijd eigenlijk in een 2-3 winst voor Ajax was geëindigd, maar na hevige protesten van de Rotterdammers werd de einduitslag vastgesteld op 2-2.

Enkele memorabele wedstrijden

In de jaren 30 zien we enkele grote uitslagen over en weer. Feyenoord wint in 1931 thuis met 5-2 van Ajax en Ajax wint in 1933 bijvoorbeeld met 7-1 thuis van de Rotterdammers. De eerste Klassieker in de Eredivisie is op 11 november 1956 in De Kuip. Feyenoord wint met 7-3 door o.a. 4 doelpunten van Daan den Bleijker. In stadion De Meer wordt het in dat eerste jaar van de Eredivisie 1-0 voor Ajax.

Op 26 mei 1960 in De Klassieker het toneel voor de beslissingswedstrijd van de Eredivisie. Ajax zegeviert met 5-1. De Rotterdammers komen nog met 0-1 voor, maar daarna zorgen Bleijenberg (3x), Swart en Groot ervoor dat het landskampioenschap voor Ajax binnen is. Een andere opvallende wedstrijd is Feyenoord-Ajax op 29 november 1964. Bij rust is de stand 0-0 en de eindstand is maar liefst 9-4, met 5 doelpunten van Hans Venneker.

Op 17 mei 1980 vormt De Klassieker de bekerfinale van dat seizoen. Feyenoord wint met 3-1 door o.a. twee doelpunten van het Ijslandse fenomeen Pétur Pétursson. Ook in 1980 is De Klassieker opnieuw het toneel voor de bekerfinale. Deze finale wordt in twee wedstrijden gespeeld. Ajax wint thuis met 2-0 door twee doelpunten van Siem de Jong en uit bij Feyenoord winnen de Amsterdammers met 1-4, een uitslag waar dezelfde Siem de Jong opnieuw een flink aandeel in heeft met twee doelpunten.

Wanneer we kijken naar de meest recente Klassiekers vallen de wedstrijden Feyenoord-Ajax op 27 januari 2019 (6-2) en Ajax – Feyenoord op 27 oktober in datzelfde jaar (4-0) op. Ook de wedstrijd van 22 maart 2020 gaat de geschiedenisboeken in. De wedstrijd in De Kuip werd namelijk verboden vanwege het coronavirus.

Wedden op Ajax of Feyenoord?

De uitslag of zelfs de winnaar van De Klassieker is altijd lastig te voorspellen. Het is altijd een wedstrijd op zich en hangt af van de vorm van de dag. Wanneer we naar de statistieken kijken zien we dat De Klassieker in de competitie vaker is gewonnen door Ajax dan door Feyenoord, meer dan 1,5 keer zo vaak.

In de beker zien we juist dat het juist precies gelijk opgaat. Ook zien we dat de kans bij een wedstrijd in Rotterdam ook ongeveer 50-50 is, maar dat Ajax bij De Klassieker thuis ruim twee keer zo vaak een overwinning heeft geboekt. Met deze informatie kun je bij het uitbrengen van een weddenschap dus rekening houden.

De laatste klassieker van zondag 20-02-2022 is geindigd in een winst partij voor Ajax met 3-2 voor de Amsterdammers. De aanvoeder van Feyenoord, Jens Toornstra kan bijna niet geloven dat Feyenoord de zege uit handen heeft gegeven tegen Ajax. De aanvoerder was ervan overtuigd dat de Rotterdammers een resultaat uit het vuur zouden slepen in De Klassieker.

‘Ons plan werkte door ze vroeg onder druk zetten. Ze wisten er geen raad mee. We kregen een paar goede kansen. In die fase hadden we de afstand moeten vergroten met de mogelijkheden die we kregen. Dat is heel zuur. Ik heb een deel van de tweede helft gemist, maar het laatste kwartier was vooral verdedigen. Dan vliegt hij er twee keer in. Ongelofelijk’, aldus Jens die na 63 minuten naar de kant moest.

Aanstaande zondag 22 januari is er weer de klassieker Feyenoord-Ajax. Deze keer ontvangt Feyenoord, de aartsrivaal in de kuip als koploper. De laatste keer dat Ajax de Klassieker verloor dateert alweer van vier jaar geleden, toen Ajax in De Kuip met maar liefst 6-2 werd afgedroogd.

Sindsdien won Ajax alle rechtstreekse ontmoetingen met Feyenoord. De ploeg van trainer Alfred Schreuder is de huidige nummer 3 van de Eredivisie, met slechts één punt meer dan de nummer 5, FC Twente en vijf punten achterstand op koploper Feyenoord.

Feyenoord kan de marge op Ajax zondagmiddag dus vergroten naar acht punten. Bij een dergelijke achterstand kan Ajax de titelaspiraties voorlopig vergeten.

Krijg nu bij Betcity.nl als nieuwe speler 100 keer je inzet voor een overwinning van Feyenoord of Ajax! 


Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.