Eredivisie-2022-23

Het 67e seizoen van de Nederlandse Eredivisie start op 5 augustus 2022 en eindigt op 28 mei 2023. Tussendoor is er een extra lange winterstop, vanwege het WK 2022 in Qatar. Dit jaar wordt er slechts één keer doordeweeks Eredivisie-voetbal gespeeld, van 24 tot en met 26 januari 2023.

De Eredivisie telt vandaag de dag 18 clubs. De lijstaanvoerder na 34 speelrondes is officieel landskampioen, al wordt de kampioensschaal vaak eerder overhandigd als de lijstaanvoerder niet meer in te halen is op de ranglijst. Sinds het seizoen 2019/’20 degraderen zowel de nummer 17 als 18 rechtstreeks een divisie lager naar de Keuken Kampioen Divisie.

De nummer 16 strijdt in de nacompetitie om lijfsbehoud in de Eredivisie. Ook bovenin de competitie zijn er sinds 2005/’06 play-offs: de Play-Offs voor Europees voetbal. In een reeks van finalewedstrijden strijden clubs om het laatste ticket voor de UEFA Europa League.

Voetclubs in de eredivsie seizoen 2022/23

ClubPlaatsStadionBegrotingTrainer
AjaxAmsterdamJohan Cruijff ArenA160 mln Alfred Schreuder
AZAlkmaarAFAS Stadion27,5 mln Pascal Jansen
SC CambuurLeeuwardenCambuurstadion8 mln Henk de Jong
FC EmmenEmmenDe Oude Meerdijk8,2 mln Dick Lukkien
Excelsior RotterdamRotterdamVan Donge & De Roo Stadion7.5 mln Marinus Dijkhuizen
FeyenoordRotterdamStadion Feijenoord65 mln Arne Slot
Fortuna SittardSittardFortuna Sittard Stadion7,5 mln Sjors Ultee
Go Ahead EaglesDeventerDe Adelaarshorst8,5 mln René Hake
FC GroningenGroningenEuroborg20 mln Frank Wormuth
sc HeerenveenHeerenveenAbe Lenstra Stadion16 mln Kees van Wonderen
N.E.C.NijmegenGoffertstadion10 mln Rogier Meijer
PSVEindhovenPhilips Stadion85 mln Ruud van Nistelrooij
RKC WaalwijkWaalwijkMandemakers Stadion8,1 mln Joseph Oosting
Sparta RotterdamRotterdamHet Kasteel11 mln Maurice Steijn
FC TwenteEnschedeDe Grolsch Veste23 mln Ron Jans
FC UtrechtUtrechtStadion Galgenwaard22,1 mln Henk Fraser
VitesseArnhemGelreDome25 mln Thomas Letsch
FC VolendamVolendamKras Stadion9.5 mln Wim Jonk

Aankomende wedstrijden en uitslagen in de Eredivisie

Stand

Eredivisie 2022/2023 Regulier Seizoen

GGwGlVlGDGTSldPt.
1Feyenoord
26
18
7
1
59
25
+34
61
2Ajax
26
16
7
3
72
28
+44
55
3PSV
26
16
5
5
67
31
+36
53
4AZ
26
16
5
5
52
30
+22
53
5Twente
26
13
8
5
44
22
+22
47
6Sparta Rotterdam
26
13
7
6
41
27
+14
46
7Utrecht
26
10
8
8
42
41
+1
38
8NEC
26
7
13
6
35
26
+9
34
9Heerenveen
26
9
7
10
31
36
-5
34
10RKC Waalwijk
25
8
8
9
40
40
0
32
11Go Ahead Eagles
25
7
8
10
36
44
-8
29
12Fortuna Sittard
26
8
5
13
32
46
-14
29
13Volendam
26
7
5
14
31
56
-25
26
14Vitesse
26
5
9
12
30
46
-16
24
15Excelsior
26
7
2
17
25
61
-36
23
16Emmen
26
4
9
13
23
45
-22
21
17Groningen
26
4
5
17
25
52
-27
17
18Cambuur
26
4
4
18
20
49
-29
16


De belangrijkste Eredivisie weddenschappenen en quoteringen

Outright – Weddenschap waarbij je de winnaar van de eredivisie voorspelt.

De afgelopen jaren ging het kampioenschap naar Ajax, de recordkampioen van Nederland. De regerend Eredivisie kampioen uit Amsterdam won al 35 keer het kampioenschap en is vrijwel ieder seizoen de favoriet bij de online bookmakers. Ajax stond de afgelopen jaren onder leiding van hoofdtrainer Erik ten Hag. Maar ten Hag is naar Manchester United en de nieuwe trainer, Alfred Schreuder, is al ontslagen. Ook is er een groot verloop van spelers geweest.

PSV is vrijwel ieder Eredivisie seizoen de grootste uitdager van Ajax. De Eindhovenaren werden tot dusver 24 keer landskampioen met het laatste kampioenschap in 2018. Maar met met de nieuwe trainer, Ruud van Nistelrooy plus diverse verkopen, is het maar afwachten of PSV, dit seizoen goede kansen heeft om Ajax te onttronen.

Feyenoord heeft, na een zeer succesvol europees seizoen en een derde plaats in de ere-divisie vorig jaar een aantal bepalende spelers moeten laten vertrekken. Het aantal versterkingen is zeer beperkt maar de succestrainer, Arne Slot is gebleven en Feyenoord is zeer creatief gebleken in het aantrekken van nieuwe, goede spelers. Voor voorlopig draait Feyenoord als het beste van de drie topclubs.

Outrights kan je onder andere ook plaatsen op wie de Topscorer van de eredivisie wordt of wie de meeste assists geeft.

Andere populaire voetbalweddenschappen:

 • Winst-Gelijk-Winst: Dit is de meest voorkomende weddenschap in de Eredivisie waarbij kan worden ingezet op de winst van een team (A of B) of gelijkspel
 • Beide Teams Scoren: Dit is een eenvoudige weddenschap waarbij je inzet of beide teams wel scoren of niet.
 • Dubbele kans is een andere vorm van weddenschap waar je 2 mogelijke uitkomsten samenneemt. Verwacht je zo bijvoorbeeld dat een thuisteam zeker niet zal verliezen, maar voel je dat het mogelijk wel eens gelijkspel zou kunnen worden, dan kan je inzetten op thuisteam wint of gelijkspel (ook wel 1X genoemd). Op deze manier verlaag je het risico dat je neemt op een wedstrijd significant, al gaat het wel gepaard met een lagere notering. Bij de dubbele kans zijn er altijd 3 mogelijke uitkomsten om op in te zetten: Thuisteam wint of gelijkspel (1X), Thuis- of uitteam wint (12) of Uitteam wint of gelijkspel (X2).
 • Doelpunten: Bij iedere Eredivisie wedstrijd kun je meerdere weddenschappen plaatsen die met het maken van doelpunten te maken hebben. Zo kun je inzetten wie als eerst scoort, wat de precieze uitslag is, hoeveel doelpunten gemaakt worden en wanneer etc.
 • Kijk voor verdere uitleg over soorten weddenschappen bij: Verschillende soorten weddenschappen en begrippen uitgelegd.

Tip: gebruik handicaps

 • Handicap: Het komt regelmatig voor dat er wedstrijden ziin waarbij het verschil in kwaliteit tussen twee teams op papier groot is,dit heeft uiteraard invloed op de odds. Bij het wedden met een handicap geef je één van de teams een virtuele voorsprong of achterstand, waardoor je veel gunstiger odds krijgt, Deze wedoptie is dus interessant bij wedstrijden met een uitgesproken favoriet. Let op! Hoe groter de handicaps, hoe kleiner de kans dat jij jouw weddenschappen winnend zal afsluiten en andersom.
 • Asian handicap: De zogeheten Asian Handicap heeft verschillende voordelen:

Voordelen van Asian handicap

 • Uitgebreide wedmogelijkheden dankzij een breed scala aan uiteenlopende odds.
 • Mogelijk bij live weddenschappen.
 • Minder kans om je inzet (volledig) te verliezen in vergelijking met de 1×2 bet
 • Meer kans om op langere termijn winstgevend te wedden.

Bet Builder: Eredivisie weddenschappen combineren

Met Bet Builder kun je weddenschappen binnen één en dezelfde wedstrijd combineren. Voorspel bijvoorbeeld de winnaar van de wedstrijd, of er aan beide kanten gescoord wordt en een minimum aantal goals. De weddenschappen worden samengevoegd en de noteringen met elkaar vermenigvuldigd. Hoeveel weddenschappen je met elkaar kunt combineren is per bookmaker afhankelijk.

Combo Boost

Met een Combo Boost heb je de kans om de odds (quoteringen) van een combinatie-weddenschap (combo) een boost te geven (te verhogen). De boost geldt vanaf 4 combinaties en kan oplopen tot 50%!. Dus je kan met een kleine inzet, grote bedragen winnen.

Live Wedden op Eredivisie

Live wedden is een steeds populairdere soort van online wedden aan het worden, voornamelijk op voetbalwedstrijden, want zeker in het voetbal kunnen onverwachte situaties tijdens of vlak voor de wedstrijd gebeuren. zoals een blessure, een gegeven rode kaart of een last minute verandering in de opstelling kan de wedstrijd een totaal andere kant op laten gaan.

Spanning met live wedden op voetbal

Met live wedden op een voetbalwedstrijd creëer je volop extra spanning terwijl je de wedstrijd volgt, want je kan direct reageren op wat er gebeurt op het veld, door goed in de gaten te houden als het momentum in de wedstrijd kantelt kun je profiteren van hoge odds.

Wacht je te lang, dan veranderen de odds en maak je misschien minder winst dan mogelijk was. De bookmakers houden de wedstrijd uiteraard ook in de gaten en passen de odds zo snel mogelijk aan.

Waar kan je wedden op de Eredivisie.

Bij Betcity.nl vind je het grootste aanbod aan Eredivisie weddenschappen, de beste odds en een mooie welkomstbonus.