Wedden op de Jupiler Pro League 2022/23

De Eerste Klasse A is het hoogste niveau van het Belgische voetbal. Deze divisie, ook bekend als de Jupiler Pro League of de Belgische Pro League, is de thuisbasis van enkele van Europa’s meest prestigieuze clubs. De Jupiler Pro League draagt zijn huidige naam sinds de invoering van de Pro League en het play-offssysteem in 2008.

Hoe werkt de Jupiler Pro League?

De play-offs aan het einde van het seizoen hebben wat uitleg nodig: 18 teams nemen deel aan een Belgisch Eerste Klasse A-seizoen. Het ‘reguliere’ seizoen bestaat uit 34 wedstrijden die worden gespeeld van juli tot en met maart. Elke ploeg speelt tweemaal (heen en terug) tegen elk van de zeventien andere ploegen.

Na de reguliere competitie worden er play-offs gespeeld, waarbij de vier hoogst gerangschikte clubs het nogmaals twee keer tegen elkaar opnemen (heen en terug-wedstrijd) in play-off 1. Dit betekent dat de top vier van de Jupiler Pro League in totaal 40 wedstrijden afwerkt, waarvan 34 in de reguliere competitie en zes in de play-offs.

Bij de start van play-off 1 wordt het puntenaantal, dat de deelnemende ploegen in de reguliere competitie hebben behaald, gedeeld door twee en naar boven afgerond. De vier ploegen herbeginnen dus niet vanaf nul punten. De winnaar van deze play-off krijgt de Belgische Pro League-titel.

De ploegen die zeven tot en met vijftien zijn geworden in de reguliere competitie, worden samen met de drie hoogst gerangschikte clubs uit eerste klasse B (met uitzondering van de kampioen) verdeeld in twee poules van elk zes teams. Ook zij nemen het nog tweemaal tegen elkaar op (heen en terug-wedstrijden), waardoor ook zij 40 wedstrijden afwerken, 30 in de competitie en tien tijdens de play-offs. In tegenstelling tot play-off 1 beginnen de teams uit play-off 2 wel vanaf nul punten.

Jupiler-Pro-League

Door de huidige UEFA-coëfficiënt van Belgie kwalificeren de kampioen en de vice-kampioen van de Belgische competitie (de nummer één en twee uit play-off I) zich voor de Champions League. Meestal (afhankelijk van de coëfficiënt) is de kampioen rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase en moet de vice-kampioen twee voorrondes afwerken.

De winnaar van het Belgische beker-toernooi gaat rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League en de winnaar van de reguliere competitie mag deelnemen aan de voorlaatste voorronde. Indien die laatste zich echter kwalificeert voor de Champions League, dan krijgt het nummer drie uit play-off 1 het Europa League-ticket voor de voorlaatste voorronde (tenzij het nummer drie ook de bekerwinnaar is, dan krijgt de vierde dit Europese ticket).

Als de bekerwinnaar zich kwalificeert voor de Champions League, dan gaat het ticket voor de groepsfase van de Europa League naar de derde in play-off 1. Indien een ploeg uit de top drie dan ook de reguliere competitie zou hebben gewonnen, krijgt de vierde het ticket voor de voorlaatste voorronde van de Europa League.

Indien een ploeg zowel de reguliere competitie als de beker wint, maar niet in de top drie van play-off 1 eindigt, dan krijgt het nummer drie het ticket voor de voorlaatste voorronde van de Europa League.

De clubs die in play-off 2 als eerste in hun poule eindigen, nemen het tegen elkaar op in één wedstrijd, een finale eigenlijk. De winnaar van dat duel neemt het, opnieuw in één wedstrijd, op tegen de hoogst geklasseerde ploeg uit play-off 1 die zich nog niet heeft gekwalificeerd voor Europees voetbal.

Inzet is de allerlaatste Europese plaats, die toegang geeft tot de derde (en op een na laatste) voorronde van de Europa League. Indien de winnaar van play-off 2 ook de bekerwinnaar is, gaat het laatste Europese ticket onmiddellijk naar de ploeg uit play-off 1.

Het team dat op de 18e plaats eindigt, degradeert. Er degradeert dus maar één club. Dat is in wezen de Belgische Pro League uitgelegd. Het klinkt ingewikkeld, maar met zoveel om voor te spelen en de mogelijkheid om je te kwalificeren voor één van de twee play-offtoernooien, zijn er voldoende gokmogelijkheden om van te profiteren.

Favorieten Jupiler Pro League (Eindpositie – Inclusief play-offs)

Club Brugge

Club Brugge werd in vier van de laatste vijf jaar kampioen van de Jupiler Pro League en verzekerde zich daarmee van de Champions League-miljoenen. Ook de record-verkoop van Charles De Ketelaere aan AC Milan zorgde ervoor dat Club voldoende geld heeft om een absolute top-selectie bij elkaar te krijgen.

De nieuwe aankopen voor het seizoen 2022/23 zijn onder andere : Bjorn Meijer (FC Groningen), Casper Nielsen (Union Sint-Gillis) en Ferran Jutglà (Barcelona). Daarnaast heeft trainer Carl Hoefkens ook de beschikking over Nederlands international Noa Lang en sterspeler Hans Vanaken. De blauw-zwarten zijn dan ook favoriet bij de bookmakers om de Jupiler pro league te winnen met een quotering van 1.90.

Royal Antwerp FC

De schatrijke eigenaar Paul Gheysen is vastberaden om ‘The Great Old‘ zijn glorie terug te geven. En dankzij het aantrekken van de bij Ajax uit de gratie geraakte Marc Overmars, die op zijn beurt Mark van Bommel als trainer aanstelde en de nodige miljoeneninvesteringen lijkt dat ook te gaan lukken.

Vincent Janssen (CF Monterrey) is met zijn transfer van 5,5 miljoen de duurste uitgave voor Overmars. De ervaren Toby Alderweireld die kwam van het Qatarese Al-Duhail, koste 4,0 miljoen Daarna volgt Anthony Valencia, die voor 1,5 miljoen overkwam van Independiente uit Ecuador. Johannes Eggestein (23) werd definitief overgenomen van Werder Bremen. Verder werd de 22-jarige Visar Shala transfervrij gekomen van het Belgische Olsa Brakel.

Kortom, van Bommel heeft een zeer goede selectie tot zijn beschikking. Antwerp staat dan ook als nr. 2 favoriet met een odd van 5 tegen 1.

Anderlecht

Anderlecht is al een tijdje niet meer het Ajax van België. Paars-Wit verloor een halve basisploeg en er kwam een nieuwe coach. Er is in ieder geval genoeg ambitie maar met het verlies van vier sterkhouders, namelijk: Sergio Gomez, Joshua Zirkzee, Josh Cullen en Christian Kouamé moet Anderlecht grotendeels opnieuw beginnen.

Van de aankopen laat voorlopig alleen Fabio Silva een uitstekende indruk achter. Abdulrazak Ishaq en Sebastiano Esposito stellen voorlopig teleur en Nilson Angulo lijkt eerst bij de RSCA Futures minuten te gaan maken.

Jupiler-Pro-League

Uitslagen, Live tussenstanden en aankomende wedstrijden Jupiler Pro League:

Stand

First Division A 2023/2024 Regulier Seizoen

GGwGlVlGDGTSldPt.
1Union Saint-Gilloise
30
21
7
2
63
31
+32
70
2Anderlecht
30
18
9
3
58
30
+28
63
3Antwerp
30
14
10
6
55
27
+28
52
4Club Brugge
30
14
9
7
62
29
+33
51
5Cercle Brugge
30
14
5
11
44
34
+10
47
6Genk
30
12
11
7
51
31
+20
47
7Gent
30
12
11
7
53
38
+15
47
8Mechelen
30
13
6
11
39
34
+5
45
9Sint-Truiden
30
10
10
10
35
46
-11
40
10Standard Liège
30
8
10
12
33
41
-8
34
11Westerlo
30
7
9
14
42
54
-12
30
12OH Leuven
30
7
8
15
34
47
-13
29
13Sporting Charleroi
30
7
8
15
26
48
-22
29
14AS Eupen
30
7
3
20
24
58
-34
24
15Kortrijk
30
6
6
18
22
57
-35
24
16RWDM
30
5
8
17
31
67
-36
23


Wedden op de Jupiler Pro League

De Jupiler Pro League is uniek door zijn play-offssysteem, aangezien het de enige competitie is in Europa en bijna de enige wereldwijd waar de uiteindelijke kampioen niet bepaald wordt door de reguliere competitie. Maar door play-offs te houden onder de sterkste teams van het seizoen.

Hierdoor komt er een extra spannend einde met veel wedstrijden die op het scherpst van de snede gespeeld worden, wat zeer interrressant is, als je van een sportweddenschap houdt.

De mogelijkheden zijn eindeloos op het gebied van voetbalwedden op de Jupiler Pro League, of je nu graag inzet op de exacte uitslag, aantal doelpunten, goalscorers, manier van scoren, etc. Hieronder een paar van de meest voorkomende weddenschappen:

Een Outright plaatsen op de winnaar van de Jupiler Pro League, (Eindpositie – Inclusief play-offs) of wie de Topscorer wordt of wie de meeste assists geeft.

Andere populaire voetbalweddenschappen:

  • Winst-Gelijk-Winst: Dit is de meest voorkomende weddenschap in de Eredivisie waarbij kan worden ingezet op de winst van een team (A of B) of gelijkspel
  • Beide Teams Scoren: Dit is een eenvoudige weddenschap waarbij je inzet of beide teams wel scoren of niet.
  • Dubbele kans is een andere vorm van weddenschap waar je 2 mogelijke uitkomsten samenneemt. Verwacht je zo bijvoorbeeld dat een thuisteam zeker niet zal verliezen, maar voel je dat het mogelijk wel eens gelijkspel zou kunnen worden, dan kan je inzetten op thuisteam wint of gelijkspel (ook wel 1X genoemd). Op deze manier verlaag je het risico dat je neemt op een wedstrijd significant, al gaat het wel gepaard met een lagere notering. Bij de dubbele kans zijn er altijd 3 mogelijke uitkomsten om op in te zetten: Thuisteam wint of gelijkspel (1X), Thuis- of uitteam wint (12) of Uitteam wint of gelijkspel (X2).
  • Doelpunten: Bij iedere Jupiler wedstrijd kun je meerdere weddenschappen plaatsen die met het maken van doelpunten te maken hebben. Zo kun je inzetten wie als eerst scoort, wat de precieze uitslag is, hoeveel doelpunten gemaakt worden en wanneer etc.
  • Kijk voor verdere uitleg over soorten weddenschappen bij: Verschillende soorten weddenschappen en begrippen uitgelegd.

Live Wedden op Jupiler Pro League

Live wedden is een steeds populairdere soort van online wedden aan het worden, voornamelijk op voetbalwedstrijden, want zeker in het voetbal kunnen onverwachte situaties tijdens of vlak voor de wedstrijd gebeuren. zoals een blessure, een gegeven rode kaart of een last minute verandering in de opstelling kan de wedstrijd een totaal andere kant op laten gaan.

Spanning met live wedden op voetbal

Met live wedden op een voetbalwedstrijd creëer je volop extra spanning terwijl je de wedstrijd volgt, want je kan direct reageren op wat er gebeurt op het veld, door goed in de gaten te houden als het momentum in de wedstrijd kantelt kun je profiteren van hoge odds.

Wacht je te lang, dan veranderen de odds en maak je misschien minder winst dan mogelijk was. De bookmakers houden de wedstrijd uiteraard ook in de gaten en passen de odds zo snel mogelijk aan.

Populaire Voetbal-Competities om op te wedden.


Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.