fa-cup

De FA Cup – of om het zijn volledige naam te geven – de Football Association Challenge Cup – is de oudste voetbalcompetitie ter wereld en ging voor het eerst van start in 1871. Acht jaar nadat vertegenwoordigers van verschillende Londense openbare scholen, sportclubs en overheidsdiensten, elkaar ontmoetten om de regels van Association Football te reguleren en de FA te vormen.

De FA Cup zou hun paradepaardje worden, een knock-out competitie waaraan clubs van elk niveau konden deelnemen. Zestien teams deden mee aan het eerste toernooi, Op 16 maart 1872 waren de Wanderers FC uit Leytonstone de eerste bekerwinnaar. Al bijna 150 jaar vindt deze competitie plaats over 12 ronden, waarbij non-league teams het tegen de Premier League-elites opnemen, voor eeuwige glorie.

Magie van de FA cup

Door lagere divisies de kans te geven om tegen de grote en rijke clubs uit de premier league te spelen, brengt de FA Cup een niveau van spanning en onvoorspelbaarheid naar deze wedstrijden, waardoor het een genot is om naar te kijken. Wie gaat dit jaar de trofee in ontvangst nemen? Hoewel er tal van deze grote clubs in de competitie zijn – Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United – zijn er ook kleinere clubs – Preston North End, Oxford United of Accrington Stanley – die voor een verrassing kunnen zorgen.

FA-cup
Newcastle United aanvoerder, Joe Harvey ontvangt in 1952 de FA Cup uit de handen van Winston Churchill

FA Cup Wedstrijden

Dit zijn de wedstrijden van de derde ronde FA cup:

Dinsdag 17 Januari 2023

TijdThuisUit
20:45West Bromwich AlbionVSChesterfield
20:45Accrington StanleyVSBoreham Wood
20:45Leeds United VSCardiff City
20:45Wigan AthleticVSLuton Town
20:45Wolverhampton WanderersVSLiverpool
20:45Swansea CityVSBristol City

FA Cup Finale

De finale van de FA Cup vindt plaats op 3 juni 2023 en begint waarschijnlijk tussen 17.00 en 18.00 uur. Hoewel de exacte tijd nog moet worden aangekondigd, vonden de vorige finales in deze uren plaats. Wembley Stadion zal traditioneel het decor vormen voor de finale van de FA Cup. De FA cup finales worden al sinds 1923 afgewerkt op wembley. Alleen gedurende WO2 en de verbouwing van het Wembley Stadion werd er uitgeweken naar een ander stadion.

FA Cup Winnaars

Liverpool-FA-cup-winnaar
Winnaar van de FA cup 2021/22: Liverpool

Dit zijn de laatste FA cup winnaars:

 • 2022 Liverpool.
 • 2021 Leicester City,
 • 2020 Arsenal,
 • 2019 Manchester City,
 • 2018 Chelsea,
 • 2017 Arsenal,
 • 2016 Manchester United,
 • 2015 Arsenal,
 • 2014 Arsenal,
 • 2013 Wigan Athletic.

Arsenal heeft de meeste FA Cup’s gewonnen, 14 keer in totaal, daarna volgen:

Manchester United (12 overwinningen) Chelsea, Liverpool, Tottenham Hotspur (8 overwinningen) Newcastle United (7 overwinningen) en Manchester City (6 overwinningen)

FA Cup-weddenschappen – Alles wat je moet weten

Er zijn twee soorten FA Cup-weddenschappen:

 • Wedstrijdweddenschappen:
 • Outright

Wedstrijdweddenschappen: Deze omvatten alles waarop je tijdens een wedstrijd kunt wedden, met weddenschappen die vóór de wedstrijd (voordat de wedstrijd begint) of in-play (nadat de wedstrijd is begonnen, dus Live) worden geplaatst.

Er zijn verschillende wedstrijdweddenschappen voor elke afzonderlijke FA Cup-wedstrijd, met enkele van de meest populaire: Winnen/Gelijkspelen/Winnen, Beide teams scoren, Correcte score, Wedstrijd & Totaal doelpunten. Meer/minder dan totaal aantal doelpunten.

Outright: Wie wint de FA cup?

FA-cup-outright

Quotering (Odds) winnaar FA Cup 2022/23

FA-cup-odds

Waar kan je wedden FA cup wedstrijden 2022/23

Bij Betcity.nl vind je het grootste aanbod aan FA cup weddenschappen en de beste odds, plus nog een leuke welkomstbonus!

Alleen Toegang voor 24 jaar en ouder.